В Україні почали штрафувати работодавців, які вказують у вакансіях вік та стать кандидатів

В Україні почали працювати зміни до закону “Про рекламу” у частині запобігання дискримінації. Тепер работодавців штрафуватимуть за вказування у вакансії вимог до кандидатів таких як стать, вік, раса, колір шкіри тощо.

Зміни до законодавства забороняють вміщувати у рекламі твердження та зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою, стереотипності ролі чоловіка та жінки.

Зокрема, відтепер не можна демонструвати у рекламі насильство за ознакою статі, використовувати зображення тіла людини або частин тіла виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживачів, коли така демонстрація ніяк не стосується рекламованого продукту.

Державна служба з питань праці уповноважена накладати штраф за порушення цієї норми на роботодавців у десятикратному розмірі мінімальної зарплати – 65 тисяч гривень.

Заборона на дискримінацію у вакансіях діє в Україні з 1996 року.  Згідно з нею, роботодавці не можуть вказувати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, представникам певної раси, кольору шкіри. Також заборонено вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання.