Обвинувачення у держзраді щодо кримського «судді» Сергія Іванова передано до суду

До суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього судді Центрального районного суду Сімферополя Сергія Іванова, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови «Сімферопольського районного суду Республіки Крим». Цю посаду Іванов обімав протягом 6 років. Наразі він є “суддею”.

Про це повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«До окупації півострова обвинувачений перебував на посаді судді Центрального районного суду міста Сімферополя, у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України та обійняв посаду голови незаконно створеного «Сімферопольського районного суду Республіки Крим». Обвинувачений надавав допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за законодавством РФ та сприяв окупаційним органам влади у придушенні спротивів окупації півострова з боку кримчан», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачений сприяв становленню та зміцненню окупаційних судових органів на півострові, та надавав допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими територіального управління ДБР, розташованого у Мелітополі.

Дії Іванова кваліфіковані як державна зрада за ч.1 ст.111 КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Прокуратура не повідомляє ім’я судді-зрадника. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Сергія Іванова, який після окупації Криму Росією указом президента РФ Володимира Путіна №7197 від 13 листопада 2014 року був призначений головою «Сімферопольського районного суду в Республіці Крим» на 6-річний термін судових повноважень. За інформацією сайту «суду», зараз Іванов займає в ньому посаду «судді».

Нагадаємо:

  • У жовтні 2021 року прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування направила до суду обвинувачення у держзраді щодо колишньої судді АР Крим Ольги Морозко, яка після окупації Криму перейшла на службу до Росії, обійняла посаду в незаконно створеному «Бахчисарайському районому суді Республіки Крим» та переслідувала кримськотатарських активістів, які брали участь у травні 2014 року в протестах проти недопуску на півострів національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.
  • У грудні 2021 року до суду був направлений обвинувальний актпро держзраду щодо колишньої судді Апеляційного суду АР Крим Тетяни Федорової, яка у 2014 році після окупації Криму Росією, зрадила присязі на вірність народу України та перейшла на службу до незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим Російської Федерації». За даними досудового розслідування, вона, зокрема, розглядала справу євромайданівця Олександра Костенка та залишила скаргу адвоката українського активіста на незаконне продовження терміну його тримання під вартою без задоволення.