Українка заплатить 300 тис. грн штрафу за постачання ліків у “ДНР”

Дергачівський районний суд Харківської області виніс вирок громадянці України, яка три роки поспіль провозила на непідконтрольну територію “ДНР” лікі та біологічн активні добавки. Її дії були кваліфіковані як фінансування сепаратизму. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, у 2017-2021 роках засуджена разом зі спільником постачали на непідконтрольну Україні територію Донецької області до так званої “ДНР” товари. Зокрема лікарські засоби, біологічно активні добавки та фармацевтичні добавки вивозились з України під виглядом експорту до Грузії та Болгарії. Проте фактично – транзитом через територію Російської Федерації транспортувалися водіями у «ДНР».

Реалізовуючи злочинну схему, засуджена разом з тим сплачувала митні платежі, податки та збори у бюджет терористів.

“Зокрема на користь так званої «Таможенной службы Министерства доходов и сборов ДНР» та «Министерства доходов и сборов ДНР», та внаслідок таких дій здійснюється фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України”, – йдеться у матеріалах справи.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена свою вину  визнала повністю, у вчиненому розкаялася і підтвердила фактичні обставини справи.

26 січня Дергачівський районний суд Харківської області засудив жінку до штрафу у 306 тисяч гривень, з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на один рік. При винесенні покарання суд врахував обставини, які пом`якшили вирок. Зокрема щире каяття, активне сприяння слідству, вчинення кримінального правопорушення внаслідок збігу тяжких особистих та сімейних обставин. Засуджена є внутрішньо переміщеною особою, має на утримання неповнолітню дитину та низку захворювань.

Матеріали щодо спільника засудженої винесені в окреме провадження.