В Україні судитимуть російських генерала та полковника за підрив дамби Північно-Кримського каналу

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Михайла Яснікова та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу Дмитра Маркова. Їх обвинувачено у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Як писав Центр журналістських розслідувань, росіяни підірвали тимчасову дамбу з мішків з глиною і піском, а потім і перемичку на капітальній дамбі неподалік від адміністративної межі з АР Крим, а також – й те, чого не треба було для постачання води в Крим – перемичку, що з’єднувала Північно-Кримський канал з Краснознам’янським каналом, який зрошує Скадовський район Херсонської області.  Через це почалось сильне підтоплення житлового сектору в селі Нова Маячка.

За даними слідства, керував операцією генерал-майор Михайло Ясніков, заступник командуючого ЧФ рф з матеріально-технічного забезпечення.

Полковник Дмитро Марков, командир 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу (в/ч 45767) керував підпорядкованими йому солдатами.  Він віддав наказ підірвати шлюзи гідровузла Головної водозабірної споруди і перегороджувальної споруди на 78 кілометрів каналу.

Підриви і пошкодження були здійснені на різних ділянках каналу 24, 26 і 28 лютого.

Внаслідок таких дій забепезпечено постачання води з Каховського водосховища до окупованого Криму. Водночас це перешкоджає функціонуванню зрошувальних систем і аграрного сектору в Херсонській області. Унеможливлено зрошування сільгоспземель на території Скадовського, Каховського районів Херсонської області.

“У результаті пошкодження гідроспоруди значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належної іригації сільгоспземель на території Скадовського, Каховського районів Херсонської області. Крім того, завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі у великих розмірах”, – повідомляє прокуратура.

За результатами експертизи, розмір екологічного збитку внаслідок незаконного використання водних ресурсів протягом 43 діб становив 1,4 млрд грн.

Крім того, у результаті пошкодження об’єктів Північно-Кримського каналу державі завдано матеріальної шкоди на суму 134 млн грн.

Російських військових оголошено у міжнародний розшук.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter