Російського окупанта Шишимаріна засуджено до довічного ув’язнення за вбивство цивільного

Вадим Шишимарін Фото:REUTERS/Vladyslav Musiienko

Соломʼянський райсуд Києва визнав винним та засудив до довічного позбавлення волі російського військового Вадима Шишимаріна за порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним убивством мирного українця Олександра Шепілова. 

Це перший вирок російському окупанту за злочин, скоєний під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Командир відділення в/ч 32010 “4 танкова Кантемирівська дивізія Московської області”, сержант Вадим Шишимарін вбив цивільного на Сумщині. Згдно матеріалів справи, 24 лютого 2022 року в Охтирському районі Сумської області українські військові розбили російську колону, близько 15 військових РФ розділилися на групи. Відступаючи, російські військові Вадим Шишимарін, Ігор Матісов, Макєєв, Калінін та Колпаков захопили поблизу селища Чупахівка легковий автомобіль і заїхали в селище. Там вони зустріли місцевого мешканця, 62-річного Олександра Шепілова, який вів узбіччям дороги велосипед. Шишимарін здійснив у нього кілька прицільних пострілів, унаслідок чого Шеліпов загинув.

У селищі місцеві мешканці влаштували російським військовим засідку і вбили Колпакова. Четверо інших військових, включно із Шишимаріним, заховалися на фермі і до 1 березня перебували там. Згодом здалися місцевим мешканцям.

На допиті у суді Шишимарін він визнав себе винним, а свої дії пояснив “виконанням наказу”. Потерпіла, дружина вбитого українця – Катеріна Шепілова – зазначала, що Шишимарін заслуговує довічного, однак вона не проти, якщо його обміняють на полонених бійців з Азовсталі.

Шишимаріну інкриміновано причетність до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Це перший окупант, який постав перед судом за вбивство цивільного під час війни в Україні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter