Адвокат: Покази Іслямова у справі Міхальчевського – неправдиві

Покази, які кримськотатарський бізнесмен Ленур Іслямов давав під час досудового розслідування у справі екс-«міністра охорони здоров’я» Петра Міхальчевського, – неправдиві. Про це «Бюро судової інформації» заявив адвокат Валентин Рибін.

«У нас є серйозні підстави вважати, що покази, які давав Іслямов під час досудового розслідування, є неправдивими. У нас є докази цього, й ми їх приведемо під час засідання. Але спочатку ми ж повинні почути його покази під присягою у суді», – сказав В.Рибін.

За словами Рибіна, сторона обвинувачення наполягала на допиті Ленура Іслямова, який вже вдруге не приходить на засідання суду.

«Ми дуже чекаємо Ленура Іслямова на засіданні суду, щоб запитати: чи вважає він злочином те, що два місяця працював в окупаційному уряді, оскільки Петро Михайлович вже рік під вартою саме через те, що працював у тому ж уряді. Я хочу, щоб всі побачили, що Іслямов не притягується до відповідальності попри те, що був фактично заступником Аксенова. А лікар, який допомагав людям, хай навіть і був в окупаційному уряді, вже рік у тюрмі», – наголосив адвокат.

Рибін повідомив, що 11 лютого 2019 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав СБУ внести відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінальних правопорушень.

За словами адвоката, 28 січня він направив до СБУ заяву з проханням відкрити кримінальне провадження про державну зраду і сепаратизмі проти кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова, оскільки він з 4 квітня по 28 травня 2014 року займав пост віце-прем’єра уряду анексованого Криму.

«Бюро судової інформації» поки не отримало коментарів Ленура Іслямова.

Як повідомляло Бюро судової інформації, 18 лютого на засіданні Дніпровського районного суду Києва у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Михальчевського в якості свідка повинні допитати бізнесмена Ленура Іслямова. Його повинні були допитати на засіданні 28 січня, яке перенесли через те, що адвокат покинув зал засідань. (В залі засідань були присутні члени праворадикальної організації, Міхальчевський знаходився у камері за склом, його адвокат Валентин Рибін наполягав, щоб підзахисний був поряд).

На наступне засідання 1 лютого Ленур Іслямов не прибув. На засіданні був допитаний колишній головлікар тубдиспансеру Сімферополя Олег Тимченко, який заявив, що Міхальчевський сприяв проведенню «референдуму»: допомагав налагодити роботу дільниць для голосування на території лікарень. Крім того, за словами Тимченко, він рекомендував керівникам лікарень Криму отримувати російські паспорти.

Нагадаємо, Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.

5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.

Прокуратура АРК підозрюється у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).

Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначала, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».

Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії).

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.