Барієв: подам касацію на розшук у Криму, виїжджати до країн пострадянського простору поки небезпечно

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв подасть касаційну скаргу у Верховний суд РФ на рішення так званого “Верховного суду” Криму про його розшук та арешт.  Про це Барієв розповів в коментарі Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань).

“Київський районний суд” Сімферополя 24 грудня 2018 обрав Барієву запобіжний захід у вигляді “взяття під варту терміном на 2 місяці з моменту екстрадиції на територію Російської Федерації або з моменту затримання на території Російської Федерації”.

«Рішення було очікуваним, тому що допити моїх родичів: хворого батька, вже покійної матері, моїх сестер, тестя і тещі, були спрямовані на «впізнання» мене як активіста. Я тільки вчора дізнався про те, що в Криму були засідання «судів»: про це не повідомили ні мені, ні моїм близьким родичам. Виявилося, що було винесено первинне рішення «Київським райсудом» Сімферополя, і була навіть апеляційна скарга, мабуть, адвоката за призначенням.

Я буду на процесуальному рівні продовжувати боротьбу: подам касаційну скаргу до Верховного суду РФ, а потім – в міжнародні суди. На цивільному рівні я буду продовжувати проводити ненасильницькі компанії і акції, привертати увагу міжнародної громадськості до свавілля, яке вчиняє Росія», – сказав Е.Барієв в коментарі Бюро.

За його словами, зараз для нього існують ризики при виїзді за кордон.

«Звісно, мені небезпечно виїжджати до країн пострадянського простору, зокрема, Вірменії, Білорусі, країн Центральної Азії. Також, можливо, в країни близького сходу. Найближчим часом зроблю запит в Інтерпол,  щоб все дізнатись», – наголосив Барієв.

Раніше Кримська правозахисна група опублікувала постанову “Верховного суду” Криму від 29 січня 2019 року, згідно з якою у відношенні Барієва в Криму порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 280.1 КК РФ (Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, вчинені з використанням засобів масової інформації) та винесено постанову про притягнення Ескендера Барієва в якості обвинуваченого.

“Верховний суд” Криму під головуванням А.Н. Осоченко залишив це рішення в силі.

На думку Кримської правозахисної групи, переслідування активіста пов’язано з його громадською і політичною діяльністю.

Нагадаємо, Барієв неодноразово повідомляв, що його родичів, які проживають в окупованому Криму, викликали на допит співробітники ФСБ РФ.