«Екс-міністру охорони здоров’я» Криму Міхальчевському продовжили термін утримання на два місяці

«Екс-міністру охорони здоров’я» Криму Петру Міхальчевському продовжили термін утримання під вартою на два місяці – до 18 квітня 2019 року. Таке рішення прийняла колегія суддів Дніпровського райсуду. 

Як повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», в якості свідка обвинувачення був допитаний кримськотатарський бізнесмен, власник телеканала АТР Ленур Іслямов, який  повідомив суду, що особисто з Міхальчевським не був знайомий, про його призначення “міністром” дізнався зі ЗМІ. Іслямов додав, що за словами лікарів, які звертались у редакцію телеканала, Михальчевський закликав лікарів брати участь в «референдумі» і голосувати за Росію.

Після допиту свідка адвокат колишнього “міністра” Валентин Рибін заявив відвід колегії суддів, після наради у клопотанні було відмовлено.

Головуюча суддя Марченко поставила питання про продовження Михальчевському терміну утримання під вартою.

Захист Міхальчевського наполягав на зміні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та носіння електронного засобу контроля – браслета. Адвокат стверджував, що більшість доказів – неналежні, а деякі є недопустимими.

Сам Петро Міхальчевський заявив, що стан його здоров’я у СІЗО погіршився. “Я приїхав свідомо, нікуди не збираюсь бігти, на будь-який обмін не згоден. Вважаю справу політично мотивованою”, – сказав Міхальчевський.

У підсумку колегія суддів продовжила арешт на 60 діб: до 18 квітня 2019 року.

Крім того, прокурор подав клопотання для зміни обвинувачення. Для цього у засіданні оголосили перерву: наступне засідання відбудеться 28 лютого.

  • Нагадаємо, Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.