Розгляд апеляції у справі екс-депутата Ганиша затягнеться, – адвокат

Розгляд апеляційної скарги у справі екс-депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша, якого засудили до 12 років позбавлення волі за державну зраду, імовірніше, буде перенесений на декілька тижнів. Таку думку у коментарі «Бюро судової інформації» висловив адвокат Ганиша Андрій Руденко.

«Сподіваємось, що в апеляційній інстанції буде більше мужності для прийняття рішення, відповідного ситуації. Але я вважаю, що до виборів (президента України, – ред.) ніякого рішення не буде. Сьогодні виправдальний вирок по справі Ганиша може бути сприйнятий громадськістю як зрада. Я думаю, що судді вирішать перенести засідання на довгий термін. Крім того, у нас багато зауважень до вироку суду першої інстанції, тому у будь-якому разі розгляд справи займе два-три місяця», – зауважив А. Руденко.

Адвокат нагадав, що в апеляційній скарзі на вирок Дніпровського райсуду вказав на ряд процесуальних порушень, які, за його словами, припустився суд першої інстанції. Руденко вважає, що суд не врахував жодного аргументу захисту.

Перше засідання Київського апеляційного суду призначене на 14 лютого.

  • Як повідомлялося, 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України.

Прокуратура АРК обвинувачувала Ганиша в тому, що він голосував за проведення так званого «референдуму» про статус Криму, взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому, що він у липні 2014 року балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.

  • 23 листопада 2016 року прокуратура АРК відмовилася від частини звинувачень, вилучивши епізод щодо участі голосуванні за проведення так званого «референдуму» про статус Криму.

Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, якій проголосував проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необґрунтованими, стверджує, що не брав участі в голосуванні за «конституцію», а балотування на виборах до органу місцевого самоврядування, навіть на окупованій території, гарантується Женевською конвенцією та Європейською хартією місцевого самоврядування.

  • 14 січня 2016 року Дніпровський районний суд Києва змінив запобіжний захід Ганиша з утримання вартою на домашній арешт у зв’язку зі станом здоров’я.
  • 19 листопада 2018 року Дніпровський районний суд Києва визнав Василя Ганиша винним у державній зраді та засудив його до 12 років позбавлення волі без конфіскації майна. Засуджений також зобов’язаний виплатити 5 389 гривень судових витрат.

Згідно з вироком суду, екс-депутат сприяв підривній діяльності РФ на території України, коли брав участь у голосуванні за російську редакцію «Конституцію Криму». Крім того, суд розцінив участь Ганиша у «виборах» до міськради окупованій Феодосії як протизаконну.

Ганиш оголосив, що домагатиметься свого виправдання в судах вищих інстанцій.

«Я себе зрадником не вважаю. Для мене це приниження конкретне. Я не скоював ніякого злочину. Я був, є і буду українцем. Я боротимуся за свою свободу. Час покаже. Разом із захисником будемо подавати апеляцію, а там ‒ касація та Європейський суд. Я боротимусь до кінця», ‒ цитує екс-депутата видання Крим.реалії.