Суд заборонив євпаторійському активісту Каракашеву ознайомитись з речовими доказами, – адвокат

Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ відмовив євпаторійському активісту Євгену Каракашеву ознайомитись з речовими доказами у справі. Про це повідомив адвокат Каракашева Олексій Ладін, передає БСІ.

За його словами, на засідання 25 лютого захист подав клопотання про ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи.

Суддя задовольнив клопотання частково, дозволивши ознайомитись лише з письмовими матеріалами та відмовивши в ознайомленні з речовими доказами: дисками, наданими слідству соціальною мережею. Адвокат вважає це порушенням права на захист.

Наступне судове засідання призначено на 19 березня.

Як додав Ладін у коментарі Кримській правозахисній групі, зараз Каракашев перебуває в СІЗО Ростова-на-Дону, куди його етапували з СІЗО Сімферополя.

«Загальний стан здоров’я мого підзахисного Каракашева, котрий ось вже більше року перебуває за ґратами, погіршується. Проте скарг на загострення хронічних захворювань Євген не висловлював», – додав адвокат.

Нагадаємо,

  • на початку 2017 року активіста Каракашева викликали в «поліцію» і «прокуратуру» для «дачі пояснень з приводу його публікацій в Інтернеті». Активіст пов’язував інтерес до нього російських спецслужб зі спробою кримських анархістів в листопаді 2016 року провести пікет біля будівлі поліції в Євпаторії проти політичних репресій.
  • 1 лютого 2018 року представники Слідкому РФ затримали Каракашева.
  • Йому закидали порушення двох статей: ст.282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності) і ст.205.2 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічне виправдання тероризму). Підставою для порушення справи послужив опублікований в соціальній мережі «Вконтакте» відеоролик «останнє інтерв’ю Приморських партизан», який був визнаний рішенням російського суду екстремістським, також на сторінці були інші матеріали, які слідча експертиза визнала екстремістськими.
  • Стаття 282 була часткова декриміналізована у РФ. Наразі Каракашеву її не інкримінують.
  • «Євпаторійський міський суд» 2 лютого 2018 року заарештував Каракашева на два місяці. «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію захисту на арешт анархіста.
  • У квітні 2018 року «суд» Євпаторії продовжив на місяць арешт Євгена Каракашева.