У МКС переходять до фінальної стадії попереднього вивчення справи «Ситуація в Україні»

У Міжнародному кримінальному суді (МКС) можуть розглянути питання відкриття офіційного розслідування по ситуації в Україні вже у 2019 році.

Про це Віталій Набухотний, юрист Регіонального центру прав людини повідомив у ефірі програми Питання національної безпеки”, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами юриста, прокурор МКС відзначила значний прогрес у справі “Ситуація в Україні”, в межах якої розглядаються злочини на Майдані, збройний конфлікт у Криму та події на Донбасі.

“Як  нам стало відомо, вони переходять на фінальну стадію попереднього вивчення цієї ситуації. Тобто є певні сподівання, що протягом наступного року чи вже і цього року МКС буде розглядати питання відкриття офіційного розслідування по ситуації в Україні”, – сказав Набухотний.

Наразі, каже юрист, Міжнародний кримінальний суд проводить попереднє вивчення у справі “Ситуація в Україні”.

“Якщо прокурор дійде висновку, що дійсно на території України були вчинені такі міжнародні злочини, як воєнні злочини чи злочини проти людяності, то прокурор звернеться до Палати попереднього правосуддя МКС щодо надання санкції прокурору почати офіційне розслідування. Якщо це розслідування буде розпочато, то прокурор зможе просити МКС видавати ордери на арешт тих осіб, які його в цьому питанні будуть цікавити”, – вважає Набухотний.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Співробітники Головного управління СБ України в АР Крим спільно з Нацполіцією, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК зібрали ґрунтовну доказову базу щодо порушення прав людини, законів та звичаїв війни, що відбуваються на тимчасово анексованій території України – Автономній Республіці Крим.

У звіті Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду від 5 грудня 2018 року підтверджено кваліфікацію ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як збройного конфлікту між Україною і Російською Федерацією.