У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Міхальчевського допитають свідків

У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Михальчевського на засіданні Дніпровського районного суду Києва в якості свідка допитають бізнесмена Ленура Іслямова. Як повідомили Бюро судової інформації у прокуратурі АРК, засідання відбудеться 18 лютого.

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що Ленур Іслямов сам є державним зрадником, бо з 4 квітня по 28 травня 2014 року був віце-прем’єром уряду анексованого Криму. Рибін звернувся із заявою до СБУ.

На минулому засіданні був допитаний колишній головлікар тубдиспансеру Сімферополя Олег Тимченко, який заявив, що Міхальчевський сприяв проведенню «референдуму»: допомагав налагодити роботу дільниць для голосування на території лікарень. Крім того, за словами Тимченко, він рекомендував керівникам лікарень Криму отримувати російські паспорти.

Нагадаємо, Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.

5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.

Прокуратура АРК підозрюється у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).

Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначала, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».

Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії).

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.

1 thought on “У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Міхальчевського допитають свідків

Comments are closed.