Україна подала до Суду ООН аргументи з приводу юрисдикції в справі щодо РФ

Україна передала до Міжнародного Суду ООН свої письмові зауваження та позицію у відповідь на заперечення РФ щодо відсутності в Суду ООН юрисдикції розглядати міждержавний спір щодо застосування та тлумачення двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Про це МЗС України повідомило у заяві, опублікованій на сайті відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

В міністерстві нагадали, що у позові до Суду ООН Україна вимагає від РФ відшкодувати збитки за триваючі і систематичні порушення обох конвенцій.

У червні 2018 року Україна подала Меморандум на підтримку своїх вимог із широким переліком задокументованих доказів серйозних порушень Росією цих конвенцій.

Росія подала свої заперечення з приводу юрисдикції до Суду ООН у вересні 2018 року.

У поданій у понеділок заяві Україні переконує, що Суд має юрисдикцію розглядати усі позовні вимоги України.

Україна заявляє, що дотрималась усіх необхідних вимог досудового врегулювання спору, що надає Міжнародному суду ООН юрисдикцію розглядати спір з РФ щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Україна також доводить, що більшість заперечень РФ є неприйнятними на попередньому етапі розгляду справи, оскільки вони можуть розглядатись під час заслуховування справи по суті.

Україна вказує, що питання стосовно тлумачення конвенцій мають вирішуватись на етапі розгляду справи по суті.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Співробітники Головного управління СБ України в АР Крим спільно з Нацполіцією, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК зібрали ґрунтовну доказову базу щодо порушення прав людини, законів та звичаїв війни, що відбуваються на тимчасово анексованій території України – Автономній Республіці Крим.