У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Міхальчевського змінили обвинувачення

У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт. Як повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», колегія суддів Дніпровського районного суду міста Києва оголосила перерву в слуханні справи до 19 березня для ознайомлення захисту з новим обвинувальним висновком.

Прокурор  Роман Мурачов повідомив, що зміни відбулися у викладі фактичних обставин справи та обсязі обвинувачення.

У новому акті йдеться, що Міхальчевський обвинувачується за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

У документі йдеться, що Міхальчевський, бувши громадянином України, отримав від представників іноземної держави пропозицію зайняти пост міністра охорони здоров’я в уряді Криму, який на той час був фактично підконтрольний РФ. Міхальчевський надавав допомогу в підривній діяльності проти України. З 17.03.2014 по 9.06.2014, займаючи пост «міністра охорони здоров’я РК», забезпечив діяльність незаконно створеного органу влади (Міністерство охорони здоров’я Республіки Крим).

«Перебуваючи на посаді, видав не менш 5 указів, легалізувавши діяльність окупаційного уряду на території АРК. Також Міхальчевський давав вказівку медичним установам організовувати виборчі дільниці для проведення референдуму, публічно виправдовував дії РФ. Обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання, не встановлено», – зачитав нову редакцію обвинувального акту прокурор.

Колегія суддів перенесла судове засідання на 19 березня 2019 року для ознайомлення сторони захисту з новим обвинуваченням.

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін заявив, що захисту не потрібно стільки часу для ознайомлення з матеріалами справи.

«Нічого нового не з’явилося, йде банально затягування розгляду провадження, щоб якомога довше тримати людину в тюрмі. Головуюча суддя отримує від цього задоволення, як я розумію. За ст. 338 КПК після оголошення нового обвинувального акта суд переносить засідання не менше ніж на сім днів. Однак за клопотанням сторони захисту термін може бути зменшений або збільшений. А мені не дали навіть цього сказати, судді тупо вийшли із засідання. Нам не потрібно стільки часу, там нічого фактично не змінилося і нових доказів не буде», – заявив Рибін в коментарі кореспонденту БСІ.

Нагадаємо,

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • 18 лютого Міхальчевському продовжили термін утримання під вартою на два місяці – до 18 квітня 2019 року.
  • У Дніпровському райсуді Києва на слуханні справи допитали власника медіахолдіга ATR, бізнесмена Ленура Іслямова, який на початку окупації Криму РФ з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.