ЄСПЛ розгляне позов України за фактом окупації Криму

Європейський суд з прав людини розгляне позов України до Росії за фактом незаконної анексії Криму і подальшої його окупації 27 лютого. Таку дату назвали в ЄСПЛ. Слухання розпочнуться о 10:15 за київським часом. Після слухань у суді позову про порушення Європейської конвенції про захист прав людини з боку Росії в Криму відбудуться обговорення, які пройдуть у закритому режимі.

Рішення по справі буде ухвалено на більш пізньому етапі, повідомляється в прес-релізі ЄСПЛ, передає Центр журналістських розслідувань.

Позов був поданий Україною 13 березня 2014 року. В цей же день ЄСПЛ застосував до цієї справи правило 39 Регламенту Суду (тимчасові заходи). Він закликав Росію і Україну утримуватися від заходів, зокрема, військових дій, які можуть призвести до порушень прав цивільних осіб.

Суд розгляне справи, пов’язані із подіями у Криму та порушеннями прав людини з боку Росії після незаконної анексії півострова 16 березня 2014 року. Як відомо, їй передувала силова блокада в Криму українських військових і незаконно організований референдум.

Нагадаємо, справу «Україна проти Росії» в ЄСПЛ було розпочато 13 березня 2014 року і стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України.  Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

Всього Україна подала вже п’ять скарг в ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також від відповідальності Росії за події на Донбасі.