Адвокат Міхальчевського зняв кайданки через добу

Адвокат «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського Валентин Рибін провів у Дніпровському районному суді приблизно добу. 

Як повідомляє кореспондент БСІ, Рибін заявив, що рішення про перенесення судового засідання на 11 квітня було прийнято з порушенням норм КПК: не на судовому засіданні та без офіційного повідомлення сторін процесу.

Як повідомляло БСІ, Рибін напередодні, 19 березня, прикував себе кайданками до батареї в приймальні судді Дніпровського райсуду Марченко, яка пішла у нарадчу кімнату по іншій справі. Адвокат мотивував свій вчинок тим, що “в подібних умовах, максимально наближених до реалій знаходження в СІЗО, він залишиться до наступного засідання у справі свого підзахисного, доктора Михальчевського”.

Рибін стверджує, що провів ніч у кабінеті судді у кайданках, але зранку 20 березня працівники поліції заявили, що отримали повідомлення про замінування суду.

Після того, як Нацгвардія перевірила повідомлення про замінування, вони відмовились впустити мене до суду. Потім ми з керівником апарату суду вирішили, що я дочекаюсь судді Марченко та отримую офіційну відповідь про перенесення засідання“, – розповів адвокат.

Пізніше суддя уточнила дату засідання та Рибіну видали офіційну повістку про виклик до суду на 11 квітня.

Мій підзахисний – людина похилого віку, не може отримати доступ до правосуддя. Я просто хотів, щоб засідання відбулось скоріше. Я впевнений, що судді бояться розглядати кримінальні справи, які є політично мотивованими. Вони не розглядають справи по суті, переносять їх, придумують різні причини, роблять все, щоб не розглядати кримінальні провадження у таких політично мотивованих справах“, – додав Рибін та покинув суд.

Нагадаємо,

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • 18 лютого Міхальчевському продовжили термін утримання під вартою на два місяці – до 18 квітня 2019 року.
  • У Дніпровському райсуді Києва на слуханні справи допитали власника медіахолдіга ATR, бізнесмена Ленура Іслямова, який на початку окупації Криму РФ з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.
  • 28 лютого колегія суддів Дніпровського районного суду міста Києва оголосила перерву в слуханні справи до 19 березня для ознайомлення захисту з новим обвинувальним висновком: зміни відбулися у викладі фактичних обставин справи та обсязі обвинувачення
  • 19 березня розгляд справи перенесли через те, що головуюча суддя пішла у нарадчу кімнату по іншій справі.