Київський суд залишив в СІЗО екс-заступника начальника військового санаторію «Судак» Синичака

Оболонський суд Києва продовжив утримання під вартою до 16 травня колишньому заступнику начальника військового санаторію «Судак» Тарасу Синичаку. Про це БСІ повідомив адвокат Синичака Ярослав Зейкан.

За його словами, військова прокуратура клопотала про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці у зв’язку з тим, що Синичак може сховатися від слідства в окупованому Криму.

У свою чергу, сторона захисту просила суд відхилити клопотання.

«Синичак знаходиться в СІЗО вже три роки. Куди він втече? Це маячня повна. Прокурор у клопотанні навіть принцип презумпції невинуватості порушив», – сказав Я.Зейкан.

В результаті суд задовольнив клопотання прокуратури та продовжив арешт Синичака, який закінчувався 22 березня, на два місяці: до 16 травня 2019 року.

  • Нагадаємо, екс-заступник начальника військового санаторію «Судак» Тарас Синичак був затриманий 29 травня 2016 року за в’їзді з Криму в Херсонську область.
  • За даними військової прокуратури Дарницького гарнізону Центрального регіону України, Синичак служив в Криму в медичному Центрі Збройних сил України, після окупації півострова всупереч наказам Міноборони і Генштабу не з’явився для проходження служби у військову частину на материковій Україні, отримав російський паспорт і перейшов на службу в армію РФ .
  • 6 січня 2017 року Дарницький райсуд Києва засудив Синичака до 8 років позбавлення волі, визнавши його винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада) і ч.1 ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.
  • 7 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував вирок Синичаку і повернув справу на повторний розгляд судом першої інстанції (Оболонський райсуд), так як вважав, що при розгляді справи була порушена територіальна підсудність. У той же час суд не відпускає з-під варти Синичака і продовжує йому арешт.
  • Сам Тарас Синичак запевняє, що не винен. Він заявляв, що 18 березня 2014 передав рапорт про звільнення зі Збройних сил України директору Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, а в кінці березня 2014 роки намагався узгодити з Міноборони свої подальші дії.
  • У серпні 2014 військовий санаторій «Судак» (повна назва – Центр медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особливого складу Повітряних і Військово-морських сил України «Судак») став структурним підрозділом установи «Центральний спортивний клуб армії», що знаходиться в підпорядкуванні Міністерства оборони Росії. За словами Синичака, він не переходив на службу в російські війська, а працював в санаторії як цивільна особа начальником лікувально-фізкультурного диспансеру та не брав участі в підривній діяльності проти України. Однак саме роботу в санаторії «Судак» слідство кваліфікувало як перехід на сторону ворога під час збройного конфлікту.
  • Як писали Крим.реаліі, у вересні 2015 року Синичак звільнився з військового санаторію і влаштувався лікарем в судацьку спортивну школу. Паралельно проводив консультації в сфері гастроентерології в туристично-оздоровчому комплексі «Судак».
  • У березні 2015 року міністр оборони України Степан Полторак видав наказ про позбавлення військових звань 99-ти офіцерів медичної служби з Криму за порушення військової присяги. Серед них був і Тарас Синичак.

 

Фото: Уніан

1 thought on “Київський суд залишив в СІЗО екс-заступника начальника військового санаторію «Судак» Синичака

Comments are closed.