Окупаційний суд залишив Енвера Сейтосманова у СІЗО

В окупованому Криму «Севастопольський міський суд» відмовив в апеляції політв’язню Енверу Сейтосманову, якого ФСБ підозрює в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. Сейтосманов залишиться у СІЗО до 7 травня.

Про це стало відомо під час онлайн-трансляції, яке проводило громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає БСІ.

Під час судового засідання адвокат Енвера Сейтосманова Сергій Легостов заявив, що вважає його арешт необґрунтованим і просив змінити йому запобіжний захід на домашній арешт, так як підсудний не має наміру ховатися від слідства.
Також адвокат в своєму клопотанні підкреслив, що Сейтосманов раніше не був судимий і має постійне місце реєстрації.
Енвер Сейтосманов в своєму виступі підкреслив, що не вважає себе винним, не має відношення до терористичної діяльності.

«Не для того ми приїхали в Крим, щоб від когось ховатися», – сказав Сейтосманов.

Але суддя відмовив в задоволенні скарги, залишивши в силі рішення суду першої інстанції: продовження терміну утримання під вартою до 7 травня 2019 року.

До засідання адвокат Еміль Курбедінов зміг відвідати у СІЗО Сімферополя Енвера Сейтосманова.

“Хочу сказати, що коли арештовували Зейтуллаєва, Сайфуллаєва, Примова, Ваітова, Енвера Сейтосманова намагалися схилити на сторону слідства. У нього теж провели обшук, вилучили деякі книги. Його намагалися допитати, щоб він дав ті свідчення, які зручні для ФСБ. Він відмовився це робити по 51 статті, відмовився свідчити: в 2015 році йому пригрозили, що до нього теж доберуться. І, дійсно, через кілька років дісталися, порушили цю безглузду кримінальну справу. Ось вона вже майже добігає кінця, так скажемо. Енвер хоч хлопець худенький, на вигляд стрункий, але так само з дуже сильним стрижнем”, – повідомив Курбедінов.

Крім того, за словами адвоката, у Сейтосманова – певні проблеми зі здоров’ям. Він написав вже десятки заяв з приводу стану здоров’я, яке погіршується.

“Йому необхідно відповідне обстеження і постановка діагнозу, підтвердження або непідтвердження тих чи інших діагнозів і побоювань. Його стан погіршується і, як завжди, слідчий ізолятор не виконує своїх обов’язків, з охорони здоров’я тих людей, які знаходяться в їх установах, належним чином. Ми найближчим часом складемо ще ряд заяв з цього приводу і вже може бути будемо звертатися в судові інстанції, будемо виводити СІЗО на суд, щоб в суді вони нам давали пояснення з приводу такої поведінки і ставлення до політв’язнів і взагалі до ув’язнених, які перебувають в слідчому ізоляторі. Умови не відповідають жодним вимогам”, – підкреслив адвокат.

 

  • Нагадаємо, 10 травня 2018 року в селі Орлине в Балаклавському районі Севастополя російські силовики провели обшуки, після яких затримали двох кримських татар – рідних братів Ернеста і Енвера Сейтосманових. Затримані є двоюрідними братами кримчанина Нурі Примова, раніше засудженого в Росії на 5 років по севастопольському «справі Хізб ут-Тахрір». Згодом Ернеста Сейтосманова відпустили.
  • ФСБ підозрює Енвера Сейтосманова в участі в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в РФ.
  • 11 травня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував Енвера Сейтосманова. Йому інкримінують ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в діяльності організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною).