Рішення по апеляції у справі “скіфського золота” винесуть 11 червня

Апеляційний суд Амстердама винесе рішення про повернення Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» не раніше 11 червня 2019 року. Про заявив головуючий суддя під час слухань, розповіла БСІ перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

За її словами, на засіданні Апеляційного суду в Амстердамі від України були присутні представники Мінкульту, Мінюсту, МІПу, МЗС

Представників кримських музеїв не були присутні в залі суду, їх представляла одна юридична компанія з Нідерландів

«В публічній частині їх представник вже сказала, ці цінності стали частиною політичної гри, що є неприпустимим. Що по суті, цінності мають бути віддані Криму, тому що керівники кримських музеїв не можуть приїхати і в Україну та захищати цінності там. Їх захист наполягає на тому, що це майнове питання між музеями – Музееєм Аларда Пірсона та 4 кримськими музеями, а не політичне. Мовляв, був договір між музеями – цінності привезли з Криму та мають бути повернуті в Крим», – розповіла Джапарова.

Між тим, українська сторона спирається на Конвенцію ЮНЕСКО 1970 року, згідно з якою музейні артефакти є частиною державного музейного фонду, та положення українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти.

За словами Джапаровой, можна очікувати, що представники кримських музеїв будуть оскаржувати рішення апеляційної інстанції у Верховному суді Амстердама.

«Справа «Скіфське золото» для росіян, які контролюють кримські музеі, є елементом когнітивної війни. Вони «вичавлюють» всі медійні соки та створюють образ переможних борців за «своїх» та «справедливість». Вони усвідомлюють слабкість своєї правової позиції та обирають іншу тактику. В ній їхня «перемога» оцінюється не фактом повернення артефактів в Крим, а фактом затягнення процесу іх повернння до Києва», – підкреслила замміністра.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна. Згідно з рішенням Міністерства культури, коштовності повинні повернутись до Національному музею історії України, якому належить операційне управління цінностями.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, коли експонати знаходилися в Амстердамі.