Розгляд справи «екс-міністра охорони здоров’я» Криму перенесли: адвокат влаштував акцію

Розгляд справи «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського перенесли: його адвокат прикував себе кайданками в знак протесту. 

Як повідомляє повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», слухання справи «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського, яке переносили на 19 березня для ознайомлення захисту з оновленим обвинуваченням, не відбулось: головуюча суддя Марченко пішла до нарадчої кімнати у іншій справі. Засідання призначили на 11 квітня.

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін прикував себе кайданками до труби у кабінеті судді в знак протесту. За його словами,”суд затягує розгляд справи у той час, коли лікар з проблемами здоров’я знаходиться у жахливих умовах у СІЗО”.

“Мною прийнято рішення почекати наступного засідання в умовах, максимально наближених до реалій тих людей, кого система маринує в катівнях. Буду чекати наступного засідання”, – заявив Рибін.

Нагадаємо,

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • 18 лютого Міхальчевському продовжили термін утримання під вартою на два місяці – до 18 квітня 2019 року.
  • У Дніпровському райсуді Києва на слуханні справи допитали власника медіахолдіга ATR, бізнесмена Ленура Іслямова, який на початку окупації Криму РФ з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.
  • 28 лютого колегія суддів Дніпровського районного суду міста Києва оголосила перерву в слуханні справи до 19 березня для ознайомлення захисту з новим обвинувальним висновком: зміни відбулися у викладі фактичних обставин справи та обсязі обвинувачення