Суд постановив примусово доставити капітана “Норда” Горбенка на засідання

Оболонський районний суд Києва виніс ухвалу про примусовий привід капітана арештованого судна «Норд» Володимира Горбенка для участі у судовому засіданні 12 квітня.

Як повідомляє кореспондент БСІ із зали суду, Горбенко не прибув на засідання, однак в процесі брали участь його адвокати: Олександр Руденко та Дмитро Щербіна. Лист з повідомленням про засідання, відправлений на керченську адресу Горбенко, повернувся.

У ході судового засідання прокурор Роман Мурачов клопотав про дозвіл на затримання Горбенка з метою приводу та застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На думку прокуратури АРК, Горбенко незаконно перетнув кордон з окупованим Кримом та переховується від суду. Про засідання 1 лютого Горбенко був повідомлений під розпис.

Захисники капітана «Норда» заявили, що клопотання прокурора незаконні, оскільки підготовче судове засідання не може здійснюватися без обвинуваченого. Адвокати заявили, що прокурор міг самостійно поїхати в Крим та вручити Горбенку повістку, одже не були використані всі способи повідомлення обвинуваченого про засідання суду. За словами Олександра Руденко, оскільки у довідці про звільнення із СІЗО у Горбенка була вказана адреса у Криму, тому слідство було повідомлено про його можливе місцеперебування.

Крім того, адвокати капітана заявили, що прокуратура АРК не встановила українське громадянство Володимира Горбенка, а російський закордонний паспорт він законно отримав у посольстві РФ. На думку сторони захисту, прокурор не довів, що капітан «Норда» переховується від слідства.

Після наради суддя Родіонов ухвалив відмовити прокуратурі у клопотанні про дозвіл на затримання Горбенко з метою приводу. Разом з тим, згідно зі ст. 323 КПК України, суд виніс ухвалу про примусовий привід обвинуваченого на наступне судове засідання 12 квітня. Виконання ухвали суд доручив Головному управлінню СБУ в АРК.

Нагадаємо:

  • Як повідомлялось, 25 березня 2018 року в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт.
  • 31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.
  • 4 жовтня прокуратура АРК для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно Володимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) та ч. 1 ст.249 КК України ( незаконне зайняття рибним промислом, яке заподіяло шкоду у 95 тисяч гривень).
  • Справа була направлена на розгляд до Оболонського районного суду Києва. Вона мала розглядатися 1 лютого, але Горбенко на засідання не з’явився.
  • 30 січня 2019 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко.
  • 11 лютого Володимир Горбенко знайшовся в окупованому Криму: він давав інтерв’ю кримським ЗМІ. Він розповів, що виїхав у Крим з російським паспортом, зазначивши, що у нього не було ніяких обмежень на виїзд з України. Горбенко заявив, що готовий брати участь в засіданнях українського суду по відеозв’язку.