“Суд” в Сімферополі продовжив домашній арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка»

«Київський районний суд» в окупованому Сімферополі продовжив домашній арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка» до 7 травня.

Про це стало відомо під час трансляції, яку вели активісти «Кримської солідарності», повідомляє БСІ

Після початку засідання “суд” продовжив оприлюднення матеріалів справи. Був зачитаний список вилучених під час обшуку речей. У списку вказано 3 автомата і 60 патронів, які нібито були знайдені в в будинку Асана Чапуха. Сам Чапух у протоколі обшуку вказував на те, що походження набоїв і зброї йому не відомо.

Крім того, були оголошені характеристики і психіатричні висновки на підсудних. Характеристики, які подали дільничні за місцем проживання, – позитивні, психологічною експертизою ніяких порушень і розладів у активістів не виявлено.

Адвокат Еміль Курбедінов подав клопотання про зняття обмежень з Кязіма Аметова для відвідин медичних установ. Суд клопотання задовольнив.

“Прокурор” клопотав про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту всім фігурантам.

Після наради «Київський районний суд» продовжив домашній арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка» до 7 травня.

Наступне судове засідання, на якому по відеозв’язку буде допитаний потерпілий, призначено на 7 березня.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • За словами затриманих, Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.
  • 23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.
  • 4 грудня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя на 3 місяці продовжив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Асану Чапуху, Казіму Аметову, Бекіру Дегерменджі і Руслану Трубачу.
  • 24 січня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання захисту і змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казіму Аметову і Руслану Трубачу з утримання під вартою на домашній арешт. Раніше «суд» відправив під домашній арешт четвертого фігуранта справи Асана Чапуха.