У справі так званих “кримських диверсантів” призначені дебати

У справі так званих “кримських диверсантів” призначені дебати. Засідання «Севастопольського міського суду» відбудеться 2 квітня.

Про це БСІ розповів друг та колега фігурантів Павло Лакійчук.

За його словами, на засіданні 29 березня “прокурори” заслухали дзвінки за жовтень 2016 року: за місяць до затримання «диверсантів». 

“Цього разу слухали дзвінки вже з телефону Льоши Бессарабова. Цікавило їх, чи бува Олексій не виходив з лікарні”, – розповів П.Лакійчук. 

Бессарабов та Дудка знову підкреслили, що телефони їм підкинули, а зразки ДНК, які були взяті незаконно, пізніше опинилися на картах і предметах, які фігурують у обвинуваченні.

Крім того, під час засідання стало відомо, що так званий “слідчий комітет РФ в Криму” відмовив в порушенні кримінальної справи за заявою Олексія Бессарабова і Володимира Дудки про тортури з боку ФСБ при затриманні.

«Відсутній склад злочину», — повідомив прокурор під час судового засідання.

Крім того, Бессарабов і Дудка під час засідання в черговий раз заявили про фальсифікації кримінальної справи та свою невинність.

Справу розглядає Ігор Кожевніков, громадянин РФ, колишній суддя Задніпровського районного суду Смоленська.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.
  • 2 серпня 2018 року в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.
  • 26 грудня 2018 року Володимир Дудка та Олексій Бессарабов закінчили представляти в «Севастопольському міському суді» свої заяви про фальсифікації слідства.
  • 22 січня 2019 року в ході допиту в «Севастопольському міському суді» Олексій Бессарабов заявив про свою невинність.
  • 21 лютого 2019 року фігурант справи «кримських диверсантів» Володимир Дудка виступив на засіданні та заявив про свою невинність і фальсифікацію слідства. Крім того, на засіданні був повторно опитаний Олексій Бессарабов, який також підтвердив фальсифікацію справи ФСБ
  • Засідання «Севастопольського міського суду» по справі так званих “кримських диверсантів”, призначене на 21 березня, перенесли на 26 березня