ВККСУ планує провести атестацію суддів без участі громадськості, – адвокат

Вища кваліфікаційна комісія суддів призначила атестаційне оцінювання 59 суддів на 18-20 березня і планує провести його без участі Громадської ради доброчесності. Про це заявив адвокат Роман Маселко.

Поки всі спостерігатимуть, як Вища рада правосуддя затверджує суддів Антикорупційного та Верховного судів, Вища кваліфікаційна комісія вирішила швиденько “протягнути” сумнівних суддів”, – написав Маселко на своїй сторінці у Facebook.

Адвокат уточнив, що ВККСУ має намір провести оцінювання суддів “без участі громадськості і навмисно створює умови, коли участь ГРД фізично неможлива”.

Серед суддів, у чиїй репутації можна засумніватися, Маселко назвав “суддів Майдану” Віталія Щавінського, Тараса Зайця і Віталія Циктича, а також Романа Бойка, пов’язаного з одіозним суддею Артуром Ємельяновим.

Заступник голови Київського окружного адмисуда Щавінський забороняв Майдан у Переяслав-Хмельницькому, і походження його майна є сумнівним. Тараса Зайця зі Святошинського суду міжнародні експерти відсіяли на конкурсі до Вищого антикорупційного суду як недоброчесного. Віталій Циктич з Шевченківського суду судив “автомайданівців” за поїздку до маєтку Віктора Януковича в Межигір’ї, а також виправдав члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, якого звинувачували в отриманні 500 тисяч доларів хабара.

У зв’язку з цим, ГРД звернулася до ВККСУ з проханням відкласти атестацію згаданих суддів і встановити адекватні терміни і графіки оцінювання.

Судова реформа, точніше її імітація, триває. Козьяков енд ко хочуть зберегти на своїх посадах максимум недоброчесних. Тільки розголос та увага медіа можуть щось змінити“, – підсумував Маселко.

У вересні 2016 року набули чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя та Закону “Про судоустрій і статус суддів”, у зв’язку з чим в країні стартувала судова реформа.

У рамках цієї реформи, під час конкурсу до нового Верховного суду, Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) взяла до уваги лише 13 з 55 негативних висновків Громадської ради доброчесності. Таким чином майже 80% суддів “нового” суду – це старі кадри.

ГРД заявила про вихід з процесу кваліфікаційного оцінювання суддів у межах переатестації через те, що  процес перетворився на конвеєр, завдяки якому  в “оновлених” судах опиняються недоброчесні старі судді. У Громадській раді доброчесності заявили про те, що не бажають брати участь у фейковому процесі очищення судової системи.

Крім того, у межах дисциплінарних процедур були звільнені лише 14% суддів, які виносили неправосудні рішення за часів Майдану. До того ж, частина з них може бути відновлена на посадах Верховним судом.