Апеляційний суд відхилив скаргу Чорнобука: він залишиться у СІЗО

Київський апеляційний суд відмовив у клопотанні стороні захисту та залишив під вартою колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, якого підозрюють у державній зраді. Таким чином, Валерій Чорнобук залишається у СІЗО до 24 травня 2019 року.

Про це БСІ повідомили у прокуратурі АРК.

Адвокат Костянтин Грицишен знову наголошував, що обставини, викладені в підозрі, не підтверджені, а його підзахисний не має наміру покидати територію України

Як відомо, 26 березня Голосіївський районний суд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури Крима про продовження строку тримання під вартою Чорнобука та продовжив дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 24 травня 2019 року.

Після наради колегія суддів Апеляційного суду (Росік, Рибак, Ященко) залишили ухвалу без змін: Чорнобук залишиться під вартою до 24 травня.

  • Нагадаємо, Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ.
  • У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонській. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • У липні 2015 року прокуратура АРК за матеріалами, опублікованими ЦЖР, провела перевірку щодо Валерія Чорнобука і відкрила кримінальне провадження.
  • У березні 2016 року в інтерв’ю програмі «Слідство.інфо» Чорнобук розкаявся в скоєному в Криму і повідомив, що йде з судової системи і перейшов на роботу в міську раду Дніпра, де займався питаннями безпеки.
  • У своєму поясненні Вищий кваліфікаційній комісії суддів України, яка 26 квітня 2016 року відкрила в відношенні Чорнобука дисциплінарне провадження, він повідомив, що інтерв’ю Центру журналістських розслідувань він давав «під тиском».
  • 29 вересня 2016 року Верховна Рада України за поданням Вищої ради юстиції звільнила Чорнобука з посади судді за порушення присяги судді.
  • 11 листопада 2017 року Вищий апеляційний суд України відмовив екс-голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук в оскарження постанови Верховної Ради, яким він був звільнений з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області по порушення присяги судді.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 5 листопада Голосіївський райсуд Києва заарештував його на два місяці.
  • 28 листопада ВСУ скасував постанову Верховної Ради про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області в зв’язку з порушенням регламенту парламенту при розгляді цього питання.