Фігуранти «справи Веджіє Кашка» отримали умовні терміни

Фігуранти «справи Веджіє Кашка» Бекір Дегерменджі, Асан Чапух, Казім Аметов і Руслан Трубач отримали умовні терміни

Як стало відомо з онлайн-транляції, яку веде «Кримська солідарність» із засідання “Київського районного суду”, на засіданні з останнім словом виступив Руслан Трубач. Але суддя Михайло Білоусов не дав йому висловитись, заявивши, що у нього було достатньо можливостей для надання свідчень і роз’яснення позиції.

Після наради суд виніс вироки з умовними термінами позбавлення волі: для Кязіма Аметова, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі – 3 роки умовно з випробувальним терміном на 3 роки. Для Асана Чапуха – 3,6 роки умовно з випробувальним терміном на 3 роки.

У вироку зазначено, що суд не може прийняти до уваги доводи захисту, а факт підкидання зброї і боєприпасів в будинок Чапуха не доведений.

До вступу в законну силу, всі підсудні залишаться під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.
  • 24 січня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання захисту і змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казіму Аметову і Руслану Трубачу з утримання під вартою на домашній арешт. Раніше «суд» відправив під домашній арешт четвертого фігуранта справи Асана Чапуха.
  • 1 березня «Київський районний суд» Сімферополя продовжив домашній арешт фігурантам «справи Веджіє Кашка» до 7 травня.
  • 4 квітня Бекір Дегерменджі, Асан Чапух, Казім Аметов і Руслан Трубач не визнали свою провину в нібито вимаганні та заявили, що діяли в інтересах Веджіє Кашка, яка померла після затримання російськими силовиками.