Кримськотатарського активіста Едема Бекірова залишили у СІЗО

«Верховний суд» Криму відхилив апеляційну скаргу кримськотатарського активіста Едема Бекірова на продовження терміну утримання в СІЗО до 12 червня. 

Про це БСІ повідомив адвокат Іслям Веліляєв.

“Звичайно, ми очікували такий вирок, але як можна тримати за гратами людину із такими захворюваннями? Стан здоров’я Едема-ага погіршився ще більше: посилилася набряклість і з’явилися болі в лівій частині грудей. Я клопотав про те, щоб Бекирова перевели хоча б під домашній арешт, тому що в такому стані людини потрібно відпускати і лікувати, а не тримати в СІЗО», – розповів адвокат.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 7 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив на два місяці – до 12 квітня – арешт  Едему Бекірову
  • У березні «Верховний суд» залишив без змін рішення “Київського райсуду” Сімферополя по продовженню запобіжного заходу у вигляді арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.
  • 10 квітня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив клопотання сторони захисту і залишив кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, під вартою до 12 червня 2019 року.

Фото: Радіо Свобода