Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію “Приватбанка”

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського ухвалив рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ «Приватбанк» з ринку за участю держави, такою, що порушує норми чинного законодавства. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

Нацбанк України не погоджується з цим рішенням Окружного адміністративного суду Києва та готується до подання апеляційної скарги на нього.

“Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», – повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Нацбанк також запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України щодо подібних судових практик, що шкодять міжнародному іміджу України.

«Міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що націоналізація «ПриватБанку» була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності. Рішення про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» за участю держави ухвалювалось відповідно до норм діючого законодавства та було підтримане РНБО та Урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна, і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, «ПриватБанк» повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи», – заявила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

У Нацбанку нагадали, що рішення у грудні 2016 року про визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним та його подальше виведення з ринку за участю держави ґрунтувались на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від’ємного значення. Нестача в капіталі «ПриватБанку» була виявлена за результатами стрес-тестування і підтверджена результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією.

«Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов’язання з фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли у своєму письмовому зверненні, Національний банк визнав «ПриватБанк» неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією набути права власності на акції банку», – йдеться у коментарі НБУ.

До націоналізації Коломойському належали 41,6572% акцій Приватбанку, Triantal Investments Ltd – 16,5748% акцій.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.
  • Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «Приватбанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • Господарський суд Києва розглядає позов Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою в особі Мінфіну акцій Приватбанку в грудні 2016 року.