Окупаційний «суд» залишив під вартою кримськотатарського активіста Едема Бекірова

«Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив клопотання сторони захисту і залишив кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, під вартою до 12 червня 2019 року.

Як повідомив БСІ адвокат Іслям Веліляєв, на сьогоднішньому засіданні він просив суд змінити запобіжний захід на домашній арешт.

«Раніше Едема Бекірова не відпускали під домашній арешт, оскільки його родичі живуть у Зуї, і це нібито було дуже далеко. Тепер же ми клопотали про домашній арешт в Сімферополі, де в будь-який момент можна прийти. Едема Бекірова вже довели до такого стану, що він хотів оголосити голодування. Він дуже хворіє, йому постійно потрібна допомога. А в СІЗО – жахливий стан», – зазначив адвокат.

Сам Едем Бекіров також розповів суду про свої захворювання і відсутність лікування в санчастині СІЗО.

У свою чергу, «прокурор» клопотав про продовження Едему Бекірову терміну утримання під вартою.

Після наради «суддя» Галіна Кулапова не задовольнила клопотання захисту і продовжила термін утримання Едему Бекірову під вартою до 12 червня 2019 року.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 7 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив на два місяці – до 12 квітня – арешт  Едему Бекірову
  • У березні «Верховний суд» залишив без змін рішення “Київського райсуду” Сімферополя по продовженню запобіжного заходу у вигляді арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів. 

1 thought on “Окупаційний «суд» залишив під вартою кримськотатарського активіста Едема Бекірова

Comments are closed.