«Справа 26 лютого»: «суд» заборонив Алі Асанову ознайомитися з матеріалами справи

Так званий «Верховний суд» окупованого Криму відмовив засудженому по «справі 26 лютого» Алі Асанову в ознайомленні з матеріалами кримінальної справи.

Про це БСІ повідомив адвокат Едем Семедляев. За його словами, 9 квітня «суд» також розглядав питання відновлення термінів подачі апеляційної скарги на відмову в ознайомленні з матеріалами справи.

«Суд прийняв досить хитре рішення: відновив термін на оскарження і в той же час припинив розгляд апеляційної скарги з невідомої причини, яку ми дізнаємося, як тільки отримаємо рішення суду. Ми вважаємо, що право Алі Асанова на ознайомлення зі справою було порушено. Це ляже в основу скаргу в ЄСПЛ», – зазначив Едем Семедляев.

Як відомо, 14 лютого 2019 року «Верховний суд» окупованого Криму відхилив апеляцію захисту засуджених за «справі 26 лютого» Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі і залишив в силі вирок.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 20 червня 2016 року «Верховний суд Криму» ухвалив рішення розділити «справу 26 лютого» і судити його фігурантів окремо. Справу Чийгоза як «організатора» масових заворушень розглядав «Верховний суд Криму», справи інших п’ятьох фігурантів: Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Арсена Юнусова, Ескендера Емірваліева і Ескендера Кантемирова, передані в «Центральний райсуд» Сімферополя.
  • 25 грудня 2017 року на засіданні «Центрального райсуду» Сімферополя у «справі 26 лютого» «прокурор» оголосив нову, вже третю, редакцію обвинувального висновку, в якому  Ахтем Чийгоз названий «організатором масових заворушень» біля стін кримського парламенту.
  • 19 червня «Центральний райсуд» Сімферополя засудив до умовних термінів фігурантів «справи 26 лютого» Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі, Ескендера Кантемірова, Ескендера Емірвалієва і Арсена Юнусова, яких звинувачували «в участі в масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року під час мітингу біля стін кримського парламенту.