Судді Вищого антикорупційного суду України склали присягу

38 суддів Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) склали присягу.

Як повідомляє Бюро судової інформації, на складанні присяги був присутній президент України Петро Порошенко, який наголосив на важливості створення Антикорупційного суду.

За словами Порошенка, суд ще не створено, але для нього вже виділено приміщення.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська закликала суддів ВАКС бути єдиним колективом і ніколи не забувати про права людини.

«У Верховного та Антикорупційного суду спільні цілі і завдання. І ви, і ми повинні відновити довіру до судової влади», – зазначила В. Данішевська.

Як відомо, переможцями конкурсу в Антикорупційний суд в березні стали 38 кандидатів, 16 з яких не є професійними суддями.

Антикорупційний суд повинен запрацювати до початку літа. До нього перейдуть усі справи щодо топ-корупціонерів.

До Вищого антикорупційного суду призначено: 

Білоус Інну;

Біцюка Андрія;

Воронька Володимира;

Гавриленко Тетяну;

Галабалу Маркіяна;

Дубаса Віталія;

Задорожну Ларису;

Коліуша Олега;

Кравчука Олексія;

Крикликвого Віталія;

Крука Євгена;

Маслова Віктора;

Михайленко Віру;

Мовчан Наталію;

Мойсака Сергія;

Новачевського Віктора;

Олійник Оксану;

Саландяк Ольгу;

Сікору Катерину;

Строгого Ігоря;

Танасевич Олену;

Ткаченка Олега;

Федорак Лесю;

Федорова Олега;

Хамзіна Тимура;

Широку Катерину;

Шкодіна Ярослава.

До Апеляційної палати ВАСУ призначено:

Боднара Сергія;

Глотова Миколу;

Калугіну Інну;

Михайленка Дмитра;

Никифорова Андрія;

Павлишина Олега;

Панаїда Ігора;

Панкулича Віктора;

Семенникова Олександра;

Чорну Валерію;

Чорненьку Даниїлу.

Нагадаємо, декілька років громадськість вимагала створення Антикорупційного суду, а антикорупційні органи нарікали, що без нього їхня робота неефективна.

  • У червні 2018 року Верховна Рада ухвалила відповідні рішення.
  • Громадська рада доброчесності виявила у переліку переможців конкурсу ВККС 16 осіб, яких раніше визнали недоброчесними. Трьох із них (Чорна, Воронько та Білоус) розглядали міжнародні експерти та вирішили, що питання щодо їхньої доброчесності зняті.

Загалом у процесі конкурсу міжнародні експерти очистили перелік кандидатів до суду на 40%.

“Це вперше, коли в Україні до відбору суддів залучили міжнародників. Як рельтат вони заветували 42 кандидатів із сумнівними статками та сумнівними рішеннями. Натомість, українська кваліфкомісія залишала на судових посадах і навіть обирала до Верховного суду суддів, які кидали учасників Майдану за грати, та суддів, які не могли переконливо пояснити походження їх статків”, — зазначає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

  • 6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до Вищого антикорупційного суду, зокрема це: 22 судді, 13 адвокатів та 4 науковців. 27 суддів працюватимуть суддями Вищого антикорупційного суду, ще 12 – суддями апеляційної палати.
  •  День початку роботи Вищого антикорупційного суду визначається рішенням зборів цього суду, що публікується на веб-порталі судової влади та в газеті “Голос України”.

ВАКС розпочинає роботу за умови призначення за результатами конкурсу “щонайменше 35 суддів Вищого антикорупційного суду, у тому числі щонайменше 10 із яких мають бути суддями Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду”.

Не пізніше ніж через 30 календарних днів із дня призначення щонайменше 35 суддів ВАСУ його найстарший за віком суддя скликає збори суддів для визначення дня початку роботи суду, вирішення організаційних питань та обрання слідчих суддів.

Якщо до початку роботи ВАКС слідчих суддів не обрано, їхні повноваження виконують троє суддів Вищого антикорупційного суду, які визначаються жеребкуванням на зборах суддів. Судді Апеляційної палати участі у такому жеребкуванні не беруть.