У Києві знову не відбувся суд по справі кримського екс-керівника відділення «Укрнафти» Коломойського

Засідання Шевченківського районного суду по справі кримського екс-керівника відділення «Укрнафти» на півострові вкотре не відбулося.

Як повідомляє кореспондент БСІ, Шевченківський районний суд був повинен розглянути справу начальника відділу по реалізації нафтопродуктів ПАТ «Укрнафта» в Криму Андрія Хабарова, якого судять за привласнення та розтрату майна компанії. Але засідання було перенесено через хворобу головуючого судді Євгена Мартинова.

Як повідомляли ЗМІ, 22 квітня 2014 року близько 20 озброєних людей без розпізнавальних знаків захопили кримський офіс “Укрнафти” в Феодосії та вивезли в невідомому напрямку трьох людей, включаючи начальника кримського управління Андрія Хабарова.

Після інциденту “Укрнафта”, яке контролював український бізнесмен Ігор Коломойський, звернулася до правоохоронних органів і припинила повноваження Хабарова, також було відкликане його доручення на представництво інтересів “Укрнафти” у Криму.

7 травня 2014 року  “Укрнафта” призупинила роботу на території Криму. Компанія закрила свій кримський філіал, який займався роздрібною реалізацією нафтопродуктів на півострові, і мережу автозаправних станцій. Причиною такого рішення була названа втрата контролю над бізнесом. Хабарову доручили провести інвентаризацію залишків палива та інших товарів. Крім того, Хабаров і головний бухгалтер кримського підрозділу Світлана Попова отримали вказівку до 12 травня прибути до Києва для здачі податкової та фінансової звітності і передати ключі електронного цифрового підпису. Незважаючи на вимоги наказу ПАТ «Укрнафта», вони у Київ не прибули, звітність та електронні ключі не здали, причини своєї неявки не повідомили, припинили виходити на зв’язок.

Як йдеться в ухвалі Шевченківського суду 2016 року, згідно з даними кримінального провадження, Андрій Хабаров та його заступник Володимир Мінкін «інсценували власне викрадення та озброєний напад» на феодосійський офіс, щоб привласнити майно ПАТ «Укрнафта». Йдеться про спричинення матеріальної шкоди на загальну суму 18 мільйонів 497 тисяч 700 гривень.

Було відкрите кримінальне провадження за підозрою Хабарову у тому, що він вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст.  191 КК України. (Привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах).

АЗС після «націоналізації» були передані в управління Феодосійського нафтотерміналу, як одному з підрозділів компанії «Чорноморнафтогаз», також «націоналізованої» після окупації півострова, і почали роботу під брендом ГОСТ.

У січні 2019 року розпорядча дирекція майна окупованого Криму знову виставила на продаж через аукціон 16 автозаправних станцій «Укрнафта». Це чергова спроба «влади» Криму продати мережу АЗС.

Влітку 2017 року стало відомо, що постійний Третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму. Пізніше позов подала ще одна українська компанія – «Стабіл» («Stabil») і більше десятка інших компаній.

В січні 2019 року Верховний суд України надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі про стягнення з РФ компенсації за експропрійоване в АРК майно

1 thought on “У Києві знову не відбувся суд по справі кримського екс-керівника відділення «Укрнафти» Коломойського

Comments are closed.