Украина подала иск в морской трибунал против РФ

Україна подала 16 квітня новий позов проти Росії до Міжнародного трибуналу ООН з морського права у Гамбурзі.

Це – ще один міжнародний суд, де Україна спробує змусити Кремль звільнити українських моряків, захоплених під час нападу на військові кораблі у Керченській протоці (як відомо, інший процес триває у Страсбурзі, в Європейському суді з прав людини).

«В межах двох тижнів відбудуться слухання і протягом ще двох тижнів після того виноситься рішення», – очікує Олена Зеркаль, заступниця глави МЗС, що веде цю справу з українського боку.

Як стверджують експерти, це – безпрецедентна швидкість для міжнародних судів.

Наприклад, до Суду ООН у Гаазі, де Україна доводить порушення Росією прав меншин у Криму, а також підтримку нею терористів на Донбасі, Київ подав документи у січні 2017 року, а рішення про прийнятність позову та про тимчасові заходи з’явилося у квітні – і цей термін вважали дуже коротким (розгляд тієї справи по суті триває і досі, лише влітку цього року в суді відбудуться слухання у справі). А головне – те що навіть перше, «проміжне» рішення – звісно, якщо трибунал стане на наш бік – має зобов’язати Росію виконати головну вимогу Києва“, – каже журналіст Сергій Сидоренко.

«Ми розраховуємо на ухвалення рішення трибуналу про негайне звільнення і повернення до України наших моряків і кораблів», – заявила Зеркаль.

Очікування МЗС видаються цілком реальними. У практиці ITLOS, тобто цього трибуналу, шість років тому була схожа справа – Нідерланди позивалися проти Росії після того, як російський спецназ захопив судно Arctic Sunrise із активістами GreenPeace, що проводили акцію протесту в Баренцовому морі.

ITLOS отримав позов від Нідерландів, під прапором яких йшов захоплений корабель, 21 жовтня 2013 року, а вже 22 листопада виніс перше рішення, постановивши, що активістів та корабель потрібно звільнити.

У відповідь російський МЗС заявив, що юрисдикція трибуналу не поширюється на ситуацію в Керченській протоці.

Як повідомлялося 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.

22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.

22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року