Екс-голова Апеляційного суду Криму Чорнобук залишиться під вартою до кінця червня

Екс-голові Апеляційного суду Криму Валерію Чорнобуку продовжили термін тримання під вартою на 39 днів: до 27 червня 2019 року. Таке рішення виніс Голосіївський районний суд Києва, задовольнивши клопотання прокуратури АРК про продовження запобіжного заходу. 

Як повідомляє кореспондент БСІ із зали суду, засідання проходило у режимі онлайн-трансляції.

Прокурор Тетяна Косяченко просила задовольнити клопотання слідчого про продовження тримання під вартою екс-голови Апеляційного суду. За її словами, існують обґрунтовані ризики, що Чорнобук може втекти від слідства, а оскільки довгий термін був суддею у різних судах, є ризик тиску на свідків та слідство. Тетяна Косяченко нагадала, що Чорнобук чотири місяці був у розшуку.

Адвокат Чорнобука Костянтин Грицишен вчергове заявив, що на момент затримання Валерій Чорнобук мав статус адвоката, а отже його затримання у загальному порядку було незаконним, процесуальні дії проводились без участі адвокатів Чорнобука.

Крім того, захисник стверджує, що на момент затримання і досі  Валерій Чорнобук залишається суддею, а тому згоду на затримання повинна була дати Вища рада правосуддя.

Також Грицишен  стверджував, що протоколи допитів свідків у справі Чорнобука у більшій частині тексту збігаються один з одним, а відеоінтерв’ю про переведення кримських судів на російські закони, яке Чорнобук дав в березні 2014 року — «змонтоване» та «має невідоме походження». Захист просив змінити запобіжний захід на менш суворий.

Сам Валерій Чорнобук заявив, що йому немає, що додати до попередніх показів, і він ще залишається суддею, оскільки Верховний суд України визнав незаконним і скасував постанову Верховної Ради про звільнення Чорнобука, а рішення ВРП про звільнення буде розглянуте лише в кінці травня.

Після наради слідча суддя Чередніченко винесла ухвалу про продовження тримання під вартою на 39 днів: до 27 червня 2019 року.

Захист Чорнобука планує оскаржити це рішення.

 

  • Як відомо, Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ.
  • У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонській. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • У липні 2015 року прокуратура АРК за матеріалами, опублікованими ЦЖР, провела перевірку щодо Валерія Чорнобука і відкрила кримінальне провадження.
  • У березні 2016 року в інтерв’ю програмі «Слідство.інфо» Чорнобук розкаявся в скоєному в Криму і повідомив, що йде з судової системи і перейшов на роботу в міську раду Дніпра, де займався питаннями безпеки.
  • У своєму поясненні Вищий кваліфікаційній комісії суддів України, яка 26 квітня 2016 року відкрила в відношенні Чорнобука дисциплінарне провадження, він повідомив, що інтерв’ю Центру журналістських розслідувань він давав «під тиском».
  • 29 вересня 2016 року Верховна Рада України за поданням Вищої ради юстиції звільнила Чорнобука з посади судді за порушення присяги судді.
  • 11 листопада 2017 року Вищий апеляційний суд України відмовив екс-голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук в оскарження постанови Верховної Ради, яким він був звільнений з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області по порушення присяги судді.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. З тих пір суд продовжує тримання під вартою В.Чорнобука.