Ленур Іслямов не з’явився як свідок захисту у справі Міхальчевського

Власник медіахолдінгу ATR, бізнесмен Ленур Іслямов не з’явився на засіданні Дніпровського райсуду Києва, де його повинні були допитати як свідка захисту у справі екс-“міністра охорони здоров’я” Криму Петра Міхальчевського. 

Як відомо, на засідання 15 квітня сторона захисту надала суду документи, підписані Ленуром Іслямовим на посаді «кримського віце-прем’єра», після чого колегія суддів Дніпровського районного суду постановила знову викликати на допит Ленура Іслямова, але на цей раз як свідка захисту.

Як повідомляє кореспондент БСІ із залу суду, головуюча суддя Мирослава Марченко розповіла, що Ленур Іслямов не повідомив суд про причини неявки, його будуть викликати на наступне засідання.

На початку засідання адвокат Міхальчевського Валентин Рибін заявив, що знаходження його підзахисного у скляній кабінці – порушення прав людини та клопотав про переміщення Міхальчевського на місце поряд із собою.  Після наради колегія суддів відмовила адвокату у клопотанні.

 

Валентин Рибін заявив, що обвинувальний акт не роз’яснювався, суть обвинувачень його підзахисному не зрозуміла.

Ми підходимо до надання доказів стороною захисту. Прокурор змінив обвинувальний акт. У мене виникають запитання: чи прокурор буде доводити новими або іншими доводами те, що викладено? Сторона обвинувачення вирішила, що завершила надавати докази винуватості мого підзахисного. Але ми не дослідили достатній обсяг доказів. Поясніть, в чому обвинувачують мого клієнта? В акті двічі викладені одні й ті ж обставини“, – сказав адвокат.

Прокурор Роман Мурачов пояснив, що докази на підтвердження обвинувачення вже надані.

У свою чергу, Петро Міхальчевський також заявив, що не розуміє суті провини.

“Я не розумію, яке до мене має відношення стаття “державна зрада”. Які я робив суспільно небезпечні речі на посаді міністра охорони здоров’я Криму?Які були небезпечні наслідки моїх дій? Чому одні й ті ж дії застосовуються двічі щодо мене? Який збиток національній безпеці я завдав, охороняючи здоров’я кримчан?” – звернувся екс-“міністр” до колегії суддів.

Колегія суддів (Марченко, Левко, Мельниченко) нагадала, що обов’язок доведеності вини лежить на прокурорі, а суд буде вирішувати це вже у нарадчій кімнаті на відповідному етапі судового розгляду справи.

Адвокат Міхальчевського заявив, що докази сторони захисту у письмовому вигляді будуть підготовлені на наступне засідання і відкриті стороні обвинувачення. Наступне засідання призначили на 16 травня.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення.
  • У лютому у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт.
  • На засіданні 15 квітня Дніпровський районний суд Києва продовжив до 13 червня термін утримання під вартою Міхальчевському.