Міжнародний морський трибунал завершив слухання у справі моряків: рішення планують оголосити 25 травня

У Міжнародному трибуналі ООН з морського права завершилися слухання у справі українських моряків, захоплених РФ у нейтральних водах Чорного моря. Рішення щодо тимчасових заходів проти Росії планують оголосити орієнтовно 25 травня.

На засіданні заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль почала свій виступ зі слів, що суд з РФ — це єдина форма вирішення спору, адже дипломатичними шляхами питання вирішити не вдалося.

Зеркаль звинуватила РФ в порушенні імунітету військових кораблів, гарантованого Конвенцією ООН з морського права.

«Імунітет військових кораблів є основоположним у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів», — сказала Зеркаль.

Адвокат Джонатан Гімблет, який надає Україні підтримку на слуханнях, заперечив РФ про нібито провокаційній поведінці українських кораблів.

Тепер рішення щодо тимчасових заходів щодо РФ планують оголосити орієнтовно 25 травня.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.