Російський суд продовжив арешт всім затриманим під час масових обшуків кримських татар

У Ростовській області РФ суди продовжили арешт до 15 серпня всім 24 кримським татарам, затриманим 27 березня в окупованому Криму. Це друга сімферопольська «справа Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

14 травня Шахтинський міський суд, Жовтневий і Кіровський районні суди Ростова-на-Дону продовжили термін перебування під вартою до 15 серпня стосовно Аліма Карімова, Яшара Муедінова, Тофіка Абдулгазієва, Ізета Абдулгазієва, Джемаль Гафарова, Ерфана Османова, Асана Янікова, Османа Аріфмеметова, Владлена Абдулкадирова, Сервера Газієва, Рустема Шейхілієва, Біляла Аділова, Фархата Базарова і Якима Бекірова.

Як повідомлялося, 13 травня Ленінський районний суд Ростова-на-Дону і Таганрозький міський суд продовжили арешт до 15 серпня стосовно Ремзі Бекірова, Ризи Ізетова, Руслана Сулейманова, Шабана Умерова, Сейрана Муртаза, Енвера Аметова, Меджита Абдурахманова і Рустема Сейтхалієва.

Як повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв, всі судові засідання проходили в закритому режимі, крім чотирьох засідань в Ленінському районному суді Ростова-на-Дону.

«Кожен політв’язень (так вимагають називати себе хлопці і такими їх визнають багато) був забезпечений захисником за угодою. Політв’язнями їх називати і приймати є обґрунтованим і правильним. Про це свідчать всі їхні промови, дуже гідні і сильні мови, в судових засіданнях», – зазначив Семедляєв.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.