У справі Едема Бекірова навмисно затягують слідчі дії – адвокат

Судове слідство у справі кримськотатарського активіста Едема Бекірова – на стадії завершення, а на початку червня йому знову будуть продовжувати запобіжний захід. Домашній арешт можливий тільки через визнання вини. Про це  розповів адвокат Бекірова Іслям Веліляєв на засіданні громадського об’єднання «Кримська солідарність», передає БСІ.

За словами Ісляма Веліляєва, стан здоров’я Едема Бекірова стабільно важкий.

“У перших числах червня у нас намічається чергове продовження арешту. Це останній шанс змінити йому запобіжний захід на домашній арешт. І захист і рідні Едем-ага переконані, що ще два місяці в СІЗО він може не витримати”, – наголосив адвокат.

Адвокат повідомив, що слідство перебуває на стадії завершення, проте слідчий навмисно затягує слідчі заходи, щоб були підстави для продовження арешту.

“Один з основних пунктів, який буде на наступному продовженні запобіжного заходу – слідство буде говорити про необхідність провести слідчі заходи. Ось уже добігає кінця його термін, зараз ніяких слідчих заходів не проводилось. Ми готові підписати це повідомлення про закінчення слідства, яке нам пред’являть. Хоча б нехай пред’являть. Фактично, щоб мати можливість вийти на домашній арешт. Але ці моменти, які нам пропонує слідство – це визнати провину. Визнати провину в тому, що ніколи не робив. Його звинувачують в зберіганні боєприпасів, патронів. Таку кількість боєприпасів він ніколи в житті не бачив і до цього відношення не має. Останній раз, коли нас ознайомлювали з експертизами, моєму підзахисному було запропоновано: визнає провину, відразу буде домашній арешт. Ось і все слідство”, – розповів Іслям Веліляєв.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив клопотання сторони захисту і залишив кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, під вартою до 12 червня 2019 року.
  • У справі представили результати трьох експертиз: психіатричної, біологічної та балістичної. Згідно із висновками психіатричної експертизи, Бекіров визнаний осудним.