У справі кримськотатарського активіста Бекірова представили результати трьох експертиз

У справі кримськотатарського активіста Едема Бекірова, яку розглядає «Київський районний суд» Сімферополя, представили результати трьох експертиз: психіатричної, біологічної та балістичної. 

Як передає БСІ, за словами доньки активіста Елеонори Бекірової, згідно із висновками психіатричної експертизи, Бекіров визнаний осудним.

При цьому, балістична і вибухотехнічна експертиза показала, що предмети, виявлені в сумці, яку, за версією слідства, Бекіров передав на збереження якомусь водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям “Карім Меметов”, дійсно представляють собою 12 кг тротилу і майже 200 патронів калібру 9 мм.

Згідно з висновками біологічної експертизи, ДНК Бекірова була виявлена на упаковці патронів, ізоляційній стрічці на вибухівці і мотузці рюкзака, в якому все зберігалося. Там же знайшлися і сліди ДНК Каріма Меметова. При цьому на самих патронах та вибухівці ніяких слідів виявлено не було.

Однак біологічну масу у тата взяли ще в перший день, до офіційного оголошення про затримання. В непроцесуальній обстановці, насильницьким шляхом, без присутності адвоката і понятих. Сліди біологічної маси виявили на скотчі, яким були замотані боєприпаси і вибухові речовини і мотузці, яка фіксувала рюкзак, в якому все це і виявили. Звісно, адвокат і мій батько одразу висловили своє заперечення і незгоду з результатами цих експертиз. Все це несправедливо і абсурдно! ️Очевидно, що вони використовували ту біологічну масу, яка була вилучена незаконно в перший же день“, – сказала Елеонора Бекірова.

Як нагадала донька активіста, слину у Бекирова відбирали двічі: 12 декабря 2018 року в будівлі ФСБ в Криму при затриманні і 29 грудня в СІЗО Сімферополя.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 7 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив на два місяці – до 12 квітня – арешт  Едему Бекірову
  • У березні «Верховний суд» залишив без змін рішення “Київського райсуду” Сімферополя по продовженню запобіжного заходу у вигляді арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.
  • 10 квітня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив клопотання сторони захисту і залишив кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, під вартою до 12 червня 2019 року.
  • 26 квітня «Верховний суд» Криму відхилив апеляційну скаргу кримськотатарського активіста Едема Бекірова на продовження терміну утримання в СІЗО до 12 червня