ГРД: Вища кваліфікаційна комісія фальсифікує результати оцінювання суддів

Вища кваліфікаційна комісія суддів фальшувала результати голосування на користь судді з негативним висновком громадськості. Про це заявили у Громадській раді доброчесності, передає БСІ.

Склад ВККС наразі налічує 15 членів. Для того, щоб подолати негативні висновки Громадської ради доброчесності (ГРД) щодо суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання, необхідний кворум з 11-ти.

Суддя Інна Грибан 12 червня під час розгляду результатів кваліфоцінювання не набрала потрібних 11 голосів.

“Проте замість ухвалення рекомендації про звільнення комісія вирішила оголосити незаконну перерву у кваліфікаційному оцінюванні судді. Двоє присутніх членів ГРД випадково стали свідками “звітування” голові Вищої кваліфкомісії про невдалу спробу голосування через двох колег, котрі відмовились підтримати залишення судді з висновком на посаді. За законом, такий результат голосування є підставою для рекомендації про звільнення судді. Утім, комісія зробила вигляд, що голосування в нарадчій кімнаті не було і фактично врятувала суддю, оголосивши перерву”, – повідомили у ГРД.

Ситуація викликала протест  в ГРД, а також всередині самої комісії: один із її членів – Андрій Козлов залишив засідання, а згодом публічно визнав дії колег “профанацією, що плавно перетворюється на тінь фарсу”

“Вказана ситуація є лише одним із прикладів того, як відповідальний за реформування судочинства державний орган “протягує” в оновлювані суди кадри, що себе дискредитували. Громадська рада доброчесності вважає таку практику Вищої кваліфікаційної комісії неприпустимою, а цей випадок черговим сигналом серйозних проблем у процедурі відбору та оцінювання суддів, які засвідчують необхідність зміни принципів формування цього органу. Закликаємо Комісію надати пояснення щодо цього кричущого інциденту та заявляємо, що ГРД продовжуватиме фіксувати факти недоброчесної поведінки як зі сторони суддів (кандидатів на посаду судді), так і зі сторони членів ВККС”, – заявили у ГРД.