Київський суд розгляне ще одну справу “самооборонівця”, який захоплював кораблі та військові частини

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівника незаконного збройного формування «Рубеж» Володимира Мельника. Цей підрозділ, який входив до складу так званої «Самооборони Севастополя», у 2014 році під час окупації Криму Росією захоплював кораблі та військові частини ВМС України.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Як зазначається, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК слідчими Головного управління СБУ в АРК за результатами проведеного спеціального досудового розслідування до суду направлено обвинувальний акт відносно одного з керівників незаконного збройного формування «Добровільна народна дружина «Рубеж».

«У ході розслідування кримінального провадження отримано беззаперечні докази того, що обвинувачений у березні 2014 року під час захоплення кораблів та об’єктів Військово-Морських сил України у м. Севастополь здійснював керівництво діями членів незаконного формування збройного формування «Рубеж», – йдеться у повідомлені.

Керівник «Рубежа» обвинувачується у вчиненні злочинів передбачених ч.3 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України) та ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом збройних формувань).

Прокуратура АРК не називає ім’я обвинуваченого, однак за інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про першого командира НЗФ «Рубеж» Володимира Мельника.

Нагадаємо:

  • В лютому 2019 року слідчий відділ ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі оголосив у розшук керівників та учасників спецпідрозділу «Рубеж», який входив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». У 2014 році під час окупації Криму Росією члени НЗФ, зокрема, брали участь у захоплені кораблів ВМСУ та військових частин Збройних Сил України у Севастополі. У списку – особи, які були встановлені Центром журналістських розслідувань у спецпроекті «Шуцмани Путіна».
  • Як з’ясувало розслідування Центру журналістських розслідувань, після створення  НВФ «Рубеж» очолював Володимир Мельник, його заступником, а потім командиром був Ігор Петров, якому у вересні 2017 року прокуратура АРК оголосила підозру за ч.3. ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, яке призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків) КК України.
  • В матеріалі «Доля коллаборанта: Володимир Мельник»  писали про те, як склалася доля першого командира НВФ «Рубеж» Володимира Мельника після незаконної анексії Криму. Після того, як Росія закріпилася на окупованому півострові, потреба в послугах «Самооборони Севастополя» відпала. Мельник вже до кінця весни 2014 року з’ясував, що створений ним вельми успішний при українській владі бізнес повністю зруйнувався. Йому довелося кинути «Рубеж» і повернутися в сім’ю. Зараз колишній командир «Рубеж» зареєстрований в Севастополі як індивідуальний підприємець.
  • 14 травня 2019 року в окупованому Севастополі помер другий командир незаконного збройного формування «Рубіж» Ігор Петров.