Суд не зміг розглянути продовження арешту Міхальчевському через неявку адвокатів

Дніпровський райсуд Києва не зміг винести рішення про продовження арешту “міністру охорони здоров’я” Криму Петру Михальчевському, обвинуваченому в державній зраді, через неявку адвокатів.

Як повідомляло БСІ, на попередньому засіданні прокурор Корженко клопотав про продовження терміну утримання під вартою Міхальчевському ще на два місяці. Оголошення рішення було призначено на 6 червня.

Однак на засідання не з’явились офіційні представники захисту: Валентин Рибін та Ольга Головіна. Колегія суддів поставила питання про виклик “безкоштовного адвоката” для розгляду питання продовження арешту.

За годину на засідання з’явився адвокат Ігор Колесніков, який уклав договір з дружиною підсудного в цей же день. Він попросив суддів оголосити перерву для конфіденційних переговорів із клієнтом. Колегія дала свою згоду.  всіх присутніх попросили вийти із зали суду. Проте конвой відмовився, оскільки, за їхніми словами, це суперечить внутрішнім інструкціям.

В решті решт Ігор Колесніков заявив, що йому не забезпечили умови для конфіденційного побачення з клієнтом, і попросив оголосити перерву для проведення повноцінної зустрічі із клієнтом в СІЗО.

Між тим, на засідання прибув адвокат за призначенням, який пізніше взяв самовідвід.

Після тривалих суперечок із адвокатом Колесніковим колегія суддів перенесла розгляд питання про продовження арешту Михальчевськкого на 10 червня.

Як відомо, на минулому засіданні суд вирішив примусово доставити Ленура Іслямова на засідання у справі Міхальчевського у якості свідка.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення.
  • У лютому у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт.
  • На засіданні 15 квітня Дніпровський районний суд Києва продовжив до 13 червня термін утримання під вартою Міхальчевському.