Суд вирішив примусово доставити Ленура Іслямова на засідання у справі Міхальчевського

На засідання у справі про держзраду колишнього «міністра охорони здоров’я» окупаційного «уряду» Криму Петра Міхальчевського знову не прибув бізнесмен Ленур Іслямов та експертка ІСТЕ СБУ Ольга Ковбасенко, яких повинні були допитати.

Як повідомляло Бюро судової інформації, на минулому засіданні адвокати клопотали про виклик на допит експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України (ІСТЕ СБУ) Ольги Ковбасенко, яка підписувала висновки лінгвістичної експертизи.

«У обвинувальному акті фігурує конкретна фраза із лінгвістичної експертизи: «під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію та спонукав громадян отримувати громадянство РФ». Це особиста оцінка експерта та надсуб’єктивне ставлення. Ми повинні допитати експерта у залі суду, щоб дізнатись, що саме вона мала на увазі. Ми вважаємо, що вона діяла упереджено та необ’єктивно», – заявляв Валентин Рибін.

Як повідомляє кореспондент БСІ, на початку засідання 4 червня адвокат Валентин Рибін відмовився від виклику в суд експертки, оскільки її домашньої адреси у нього немає, а з Інституту експертизи повідомили, що вона звільнена.  При цьому, адвокат попросив суд забезпечити примусовий привід свідка Іслямова, який, за його словами, “ухиляється від допиту”.

Після наради колегія суддів постановила забезпечити примусовий привід Ленура Іслямова у якості свідка захисту. Нагадаємо, на засіданні у лютому Ленура Іслямова вже допитували  як свідка обвинувачення.

Прокурор кримської прокуратури Ігор Корженко клопотав про продовження арешту, а адвокат Рибін заявив відвід прокурору.

Після наради колегія судів відмовила у відводі прокурора.

Рибін просив змінити запобіжний захід своєму підзахисному. Суд пішов у нарадчу кімнату. За годину Рибін покинув зал суду: засідання перенесли на 6 червня.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення.
  • У лютому у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт.
  • На засіданні 15 квітня Дніпровський районний суд Києва продовжив до 13 червня термін утримання під вартою Міхальчевському.