Захист Міхальчевського вимагає визнати всі докази провини неприпустимими

Захист екс-“міністра охорони здоров’я” Криму Петра Міхальчевського вимагає визнати всі докази провини неприпустимими.

Як повідомляє БСІ, на засідання Дніпровського райсуду знову не прибув бізнесмен Ленур Іслямов, якого повинні були доставити в суд в якості свідка обвинувачення примусово. Поліція причину неявки не пояснила, а адвокат Ольга Головіна заявила, що захист відмовляється від подальших викликів Іслямова на засідання.

На початку процесу адвокат клопотала про знаходження підзахисного поруч з нею, а не в скляному “акваріумі”, однак після наради колегія суддів (Марченко, Левко, Мельниченко) в клопотанні відмовила.

Потім Ольга Головіна подала клопотання про визнання неприпустимими 19 доказів, більшість з яких – протоколи оглядів кримських сайтів, заблокованих в Україні. Захист Міхальчевського вважає, що ці матеріали неможливо перевірити через недоступність.

Головіна поставила під сумнів і висновки експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Ольги Ковбасенко, яка підписувала висновки лінгвістичної експертизи. Головіна стверджує, що експерт висловила особисту оцінку, кажучи про те, що “під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію і спонукав громадян отримувати громадянство РФ».

Крім того, сторона захисту вважає, що фотопортретна експертиза також була проведена з порушеннями.

Клопотання було долучено до матеріалів справи, допустимість доказів буде оцінено при винесенні вироку.

Наступне засідання призначене на 3 липня.

  • Петро Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У відомстві підкреслили, що у нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «голови» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.
  • Прокуратура АРК підозрює Міхальчевського у скоєнні злочинів за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).
  • Міхальчевський знаходиться під вартою з січня 2018 року: спочатку у СІЗО Херсону, зараз у Києві.
  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Держради Криму».
  • Міхальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров’я, але не вважає це держзрадою, оскільки він очолював посаду згідно із законодавством України (його обирала на пост Верховна Рада АРК до початку анексії). Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін наполягає, що, відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.
  • Захист екс-“міністра” акцентує увагу на тому, що з 2 квітня по 28 травня 2014 року Іслямов обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова: у той же час, як і Міхальчевський.  На засідання у лютому Ленура Іслямова  допитали  як свідка обвинувачення.
  • У лютому у справі «екс-міністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського був змінений обвинувальний акт.
  • На засіданні 4 червня суд вирішив примусово доставити Ленура Іслямова на засідання у справі Міхальчевського у якості свідка.
  • 10 чеврня Дніпровський райсуд Києва продовжив арешт Міхальчевському на 60 діб.