Рішення ЄСПЛ щодо Едема Бекірова не виконується, – адвокат

Т.зв. «Верховний суд Криму»  залишив без змін термін утримання в слідчому ізоляторі кримськотатарському активісту Едему Бекірову, обвинуваченому в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки.

Як повідомила БСІ донька Едема Бекірова Елеонора, апеляційну скаргу на продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою розглядав “суддя” Михайло Соболюк.

Засідання проходило у режимі відеоконференції.

В ході судового засідання адвокат Едем Веліляєв клопотав про те, щоб його підзахисного помістили під домашній арешт через критичний стан здоров’я Бекірова. Суд не задовольнив клопотання, запобіжний захід залишено без змін: термін утримання в СІЗО – до 12 серпня.

За словами Веліляєва, наразі не виконується рішення Європейський суд з прав людини, який зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню Едема Бекірова.

Сам Бекіров знову заявив, що вважає справу проти себе сфабрикованою співробітниками ФСБ.

“Я не можу підібрати слів, щоб описати стан кожного з членів нашої сім’ї. Все, що сьогодні переживає мій батько,  – тортури. Кожен день вони позбавляють його права жити, він не отримує належний медичний догляд. Кожен день вони крадуть у мене батька, у мами- підтримку, а у внучки – дідуся”, – сказала Елеонора Бекірова.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • «Слідство» пропонує Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.
  • Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню Едема Бекірова