Розгляд справи Едема Бекірова в окупованому Красноперекопську може вбити його, – адвокат

Кримінальну справу тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова направили з Сімферополя для розгляду по суті в «Красноперекопський районний суд». У Красноперекопську немає ізолятора тимчасового утримання, найближчий знаходиться в Армянську, умови утримання якого загрожують життю Бекірова, крім того, він може не пережити етапування із СІЗО Сімферополя.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Олексій Ладін

«Суддя» «Центрального районного суду» Сімферополя Олександр Вороной направив кримінальну справу стосовно мого підзахисного Едема Бекірова для розгляду по суті в «Красноперекопський районний суд» Криму. А це 123 кілометри від Сімферополя. Аргумент судді наступний: справа повинна розглядатися в Красноперекопську, оскільки саме в тому районі співробітники ФСБ виявили схованку з боєприпасами та вибухівкою, в зберіганні яких звинувачують Бекірова», – написав Ладін.

За словами адвоката, навіть за версією слідства ФСБ, склад злочину закінчується на нібито зберіганні боєприпасів в Сімферополі, але не на нібито їх перевезенні в сховище в район села Рисове Красноперекопського району, як вважає «суддя» Вороной.

Ладін назвав таку кваліфікацію абсурдною і зазначив, що захист її вже оскаржив. Також за його словами, доводи «суду» про те, що злочин закінчено в момент вилучення ФСБ боєприпасів і патронів зі схованки в районі села Рисове неспроможні, оскільки навіть за версією слідства про переміщення заборонених речовин Бекіров не знав і його обвинувачення обмежена лише зберіганням патронів і боєприпасів і перевезення там немає.

«Питання територіальної підсудності принципове, оскільки неправильне визначення підсудності безпосередньо загрожує здоров’ю і життю мого підзахисного. Повторюся: етап з СІЗО до суду довжиною в 123 кілометра, влітку, в автозаку, по розбитим дорогам північного Криму Едем Бекіров не переживе. Більш того ІТТ в Красноперекопську немає, найближчий в Армянську, а це ще 20 кілометрів. Щоденні 20 кілометрів до «суду» і назад», – вказав адвокат.

Він додав, що є інформація про те, що ІТТ Армянська знаходиться на ремонті, в зв’язку з чим не зрозуміло, де буде утримуватись Бекіров на період суду в Красноперкопську, якщо «Верховний суд Криму» залишить в силі постанову «Центрального райсуду» Сімферополя.

«У зв’язку з цим мій підзахисний [якщо ситуація з підсудністю не вирішиться] в знак протесту прив’яже себе до ліжка або будь-якого нерухомого предмету в камері і відмовиться виїжджати за межі медсанчастини СІЗО», – повідомив Ладін.

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня
  • .Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження важкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за обвинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів». 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.
  • 16 липня стало відомо, що Бекірова перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він не отримує.