Кримський татарин отримав 10 років колонії за нібито членство у батальйоні ім. Челебіджихана

“Кіровський райсуд” окупованого Криму призначив Діляверу Гафарову покарання у вигляді 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Як повідомили Бюро судової інформації у Кримській правозахисній групі, рішення виніс “суддя” Ігор Дегтярьов, а захищав Гафарова адвокат за призначенням Сіяр Панич.

Ділявера Гафарова звинувачували у порушенні частини 2 статті 208 КК РФ (Участь у незаконному збройному формуванні).

За версією слідства,  Ділявер Гафаров в составі батальйона був учасником економічної блокади Криму.Звинувачення просило для Гафарова 12 років позбавлення волі.

Сам Гафаров заперечував свою провину.

Як повідомили у Кримському процесі, на засіданні Гафаров розповів, що коли він працював на телеканалі ATR перукарем, власник каналу Ленур Іслямов пропонував йому увійти в загін, але він відмовився, а пізніше звільнився з телеканалу, недовго попрацював в Києві і повернувся до Криму.

Проте “суддя” Ігор Дегтярьов призначив Гафарову покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режіма та 1 рік обмеження волі після відбування основного покарання.

За даними КПГ, в Криму за період окупації порушено не менше 11 справ за статтею 208 КК РФ (Участь у незаконному збройному формуванні). Причиною для кримінального переслідування кримчан як мінімум у семи випадках, за словами правозахисників, стала їхня, за версією російського слідства, участь у «Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана».

«Послуговуючись тим, що причиною переслідування є членство в організації, яка має за мету деокупацію Криму та не бере участі у збройному конфлікті й інших воєнних діях, переслідування за участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана можна розглядати як політично умотивоване», – переконаний аналітик КПГ Олександр Сєдов.

Нагадаємо:

  • 30 жовтня 2018 року в Криму російські силовики провели обшук в селі Жемчужина Кіровського району в будинку Ділявера Гафарова, після якого його затримали. Силовики шукали зброю, але нічого не знайшли, проте вилучили ноутбук, телефони, документи, український і російський паспорти Гафарова.
  • Гафарова затримали за підозрою в скоєнні злочину за ч.2 ст.208 КК РФ «Участь в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації».
  • 31 жовтня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Ділявера Гафарова.
  • ФСБ стверджує, що Ділявер Гафаров нібито входив до складу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана і громадського формування «Аскер», а також був учасником Громадянської блокади Криму.

Фото: Кримський процес