«Суд» у Криму переніс розгляд справи Едема Бекірова через погіршення його здоров’я

«Верховний суд» Криму через погіршення здоров’я політв’язня Едема Бекірова переніс розгляд справи.

Про це БСІ повідомила дочка Бекірова Елеонора.

За її словами, на засіданні повинні були розглянути клопотання про перенесення справи Бекірова з «Красноперекопського районного суду”. Однак Бекіров не зміг взяти участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, оскільки у нього сильно боліла спина і він не зміг прийти в приміщення для конференції.

Засідання «Верховного суду» перенесли на 14:00 20 серпня.

Нагадаємо, «Верховний суд» окупованого Криму продовжив ще на два місяці – до 11 вересня – термін утримання під вартою тяжкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито в «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів».

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня
  • .Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження важкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за обвинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів». 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.
  • 16 липня стало відомо, що Бекірова перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він не отримує.

Фото: Кримська солідарнарність