В окупованому Криму за пів року майже 400 разів порушили право на справедливий суд

В окупованому Криму за пів року був зафіксований 381 випадок порушення права на справедливий суд, з яких 261 – щодо кримських татар. 

Про це йдеться в аналітичному звіті Кримськотатарського Ресурсного Центру, повідомляє БСІ.

Так, згідно з даними звіту, кількість випадків порушення права на справедливий суд збільшилось у зрівнянні з першим півріччям 2018 року: з 286 до 381.

За цей період окупаційні суди винесли 24 рішення по політично-мотивованих справах.

Рішеннями цих же судів 37 людей були незаконно арештовані, 1 людина – заочно.

Зафіксовано 133 випадків продовження тримання під вартою українським та кримськотатарським політв’язням.

Окупаційні суди у Криму постійно порушують право на справедливий суд, регулярно відмовляють відхиляють апеляційні скарги захисту, забороняють фото-та відеозйомку, проводять засідання у закритому режимі, не дозволяють рідним в’язнів знаходитись у приміщеннях “судів”. Судова система скерована на утримання кримських татар та проукраїнських активістів, продовжує ламати долі мирних громадян“, – йдеться у дослідженні.

Крім того, за даними організації, за пів року на півострові зафіксовано 73 обшуків, 69 затримань, 97 допитів, опитувань, «бесід», 200 арештів, включаючи 133 випадки продовження терміну арешту, 68 випадків – на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я, 36 – етапування політв’язнів. Порушення прав людини в Криму в порівнянні з минулим роком посилюються.