Вісім фігурантів “бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір” залишаться у СІЗО на півроку

Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив на шість місяців арешт вісьмом фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Марлен Асанов, Сервер Зекірьяев, Ернес Аметов, Тимур Ібрагімов, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов, Сервер Мустафаєв і Едем Смаїлов залишаться в СІЗО до 13 лютого 2020 року, повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на трансляцію “Кримської солідарності”.

Перше попереднє засідання у даній справі проходило по відеоконференцзв’язку з суду в Ростові-на-Дону з Сімферопольським СІЗО №1, де знаходилися обвинувачені. При цьому їхні адвокати брали участь в засіданні з Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, сторона обвинувачення не надала жодного доказу.

“Я вважаю, що до теперішнього часу сторона обвинувачення не надала жодного доказу своїх припущень, як того вимагає закон. Все будується на припущеннях про те, що Марлен Асанов може сховатися, знищити докази і т.д. Тим більше, що багато чого змінилося, всі докази зібрані, всі свідки допитані, докази зберігаються в суді або в іншому місці, дуже добре вони охороняються. І ті припущення, які висловлювала сторона звинувачення на протязі довгого часу, вони лише є необгрунтованими припущеннями. Немає жодного фактичного доказа. Тому я прошу запобіжний захід привести відповідно до 4-ї Женевської Конвенції – це буде зміна утримання під вартою на домашній арешт або будь-який запобіжний захід, не пов’язаний з утриманням в СІЗО”,- сказав Курбедінов.

Адвокати обвинувачених наголосили, що в процесі порушується право на захист, оскільки обвинувачення невизначене. А це не дозволяє захисту сформулювати і відстоювати свою позицію. Сторона захисту звернула увагу на те, що не встановлена об’єктивна сторона слідства і просила повернути справу в прокуратуру.Крім того, захист вважає, що РФ порушує норми міжнародного гуманітарного права, а саме ст.64 Женевської Конвенції від 1949 року, що застосовує кримінальне законодавство на території Криму.

“Це підтверджено численними резолюціями Генеральної Асамблеї ООН і ПАРЄ. Крим визнається окупованим Російською Федерацією і норми міжнародного права мають пріоритет над нормами національного права в разі суперечності відповідно до ст.15 Конституції РФ”, – підкреслив адвокат Сергій Легостов.

Сейран Салієв вважає переслідування кримських татар політично мотивованими: «Хочу додати по суті. Видно, що у цих всіх справ політичне підґрунтя. Чому? Тому що, я зокрема, за себе скажу, це спроба змусити мовчати мене і моїх братів по вірі. Це обмеження за релігійною і національною ознакою з боку держави. Наприклад, коли нас звинувачують по 205 статті, доказів немає, потерпілих немає, цивільних осіб немає, відповідач теж відсутній».

Проте суд підтримав клопотання прокуратури про продовження запобіжного заходу до 13 лютого 2020 року.

Наступне засідання, на якому кримінальну справу почнуть розглядати по суті, призначено на 3 вересня.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».